Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Protest la Ambasada SUA…

VIDEO Protest la Ambasada SUA în Chișinău: „Suntem profund dezamăgiți de faptul că, în procesul de negocieri cu privire la vânzarea terenului Stadionului Republican, Guvernul moldovean a neglijat toate procedurile democratice”

Sursa: Stadionul este Republican

Un grup de locuitori ai capitalei au protestat luni, 29 aprilie, în fața Ambasadei Statelor Unite. Aceștia și-au exprimat dezacordul în privința deciziei Guvernului de a vinde terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din capitală, unde urmează să fie construit noul sediu al reprezentanței americane.

În plus, cei prezenți la „cauza de masă”, un format în care o dată pe săptămână oamenii decid să ia prânzul în fața „unei instituții responsabile de deciziile în acest proces”, au invocat lipsă de transparență de care au dat dovadă autoritățile în ultimii peste 5 ani în legătură cu înstrăinarea Stadionului Republican. „Nu am primit nici în 2019 și nici până astăzi răspuns la solicitările de informații despre etapa la care se află înstrăinarea terenului”, se arată în descrierea evenimentului.

În fața Ambasadei de pe strada Alexei Mateevici a fost citită o scrisoare adresată ambasadorului Kent Longsdon.

„Noi, un grup de locuitori ai Chișinăului, ne exprimăm îngrijorarea față de procesul de negociere dintre Guvernul R. Moldova și Ambasada SUA în R. Moldova cu privire la vânzarea terenului fostului Stadion Republican din Chișinău.

Guvernul R. Moldova a anunțat deja prețul tranzacției, 15 milioane de dolari (de euro n.r.).

Este bine cunoscut faptul că SUA intenționează să cumpere acest activ pentru a construi o nouă ambasadă a SUA pe teritoriul R. Moldova. Suntem conștienți că noua clădire și zona din jurul acesteia vor fi supuse unor măsuri sporite de securitate care vor afecta întregul cartier și pe locuitorii acestuia. Mai important, credem cu tărie că un teritoriu atât de mare, un cartier cuprins între patru străzi, cu o suprafață de peste 5 hectare, situat în centru istoric al Chișinăului, ar trebui să rămână o zonă publică și ar trebui să fie folosită în beneficiul cetățenilor moldoveni, ca grădină publică, zonă de recreere sau ca alt spațiu cu funcții publice.

În egală măsură, suntem profund dezamăgiți de faptul că, în procesul de negocieri cu autoritățile americane cu privire la vânzarea terenului Stadionului Republican, Guvernul moldovean a neglijat toate procedurile democratice, în special principiul transparenței, al incluziunii și al consultărilor publice.

Locuitorii orașului, și ai Republicii în general, nu au avut posibilitatea să își exprime opiniile față de proiect în cadrul unor proceduri de dezbatere și consultarea publică conform legislației în vigoare. Mai multe grupuri civice, grupuri de cetățeni, persoane publice, și-au exprimat dorința ca atât autoritățile publice centrale, Guvernul, cât și Ambasada SUA, să asigure transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional. A circulat chiar și o petiție care a adunat peste 8 mii de semnături, au fost organizate mai multe evenimente publice de către comunitățile activiste, artistice și civice.

Amintim că declarații precedente ale oficialităților de prim rang ale statului au confirmat nevoia de discuții publice pe această chestiune. Prim-ministra Natalia Gavrilița, pe vremea când se afla în funcție, și președinta Maia Sandu au promis în mod public că vor asigura discuții largi cu societatea și cu grupurile interesate. Aceste discuții și consultări largi cu societatea nu au mai avut loc niciodată, ceea ce afectează credibilitatea și legalitatea întregului proces”.

ZdG a solicitat un comentariu de la Serviciul de presă al Ambasadei, care a comunicat că „Ambasada SUA respectă dreptul tuturor de a protesta pașnic”, făcând referire la un mesaj publicat anterior pe rețelele de socializare în care „SUA salută decizia Guvernului R. Moldova de a deschide oficial negocierile cu Guvernul SUA privind achiziționarea terenului”.

În ședința din 10 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA în R. Moldova și împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia.

Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii martie că a inițiat procesul de negociere a documentului care „va debloca procesul prin care acest teren din centrul capitalei, abandonat de aproape 17 ani, va putea fi valorificat, iar tot acest sector al Chișinăului va fi revitalizat”. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele, a anunțat Guvernul R. Moldova într-un comunicat de presă.

Guvernul a menționat că banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru câteva proiecte importante: 

  • crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”;
  • reparația școlilor sportive din toată țara;
  • realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

„Vânzarea se va face la un preț corect și vine cu câteva condiții obligatorii: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime”, anunță Executivul.

„Până la 10 aprilie, proiectul urmează a fi avizat de ministere și de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. Ulterior, vor începe negocierile care vor stabili exact textul noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea construcției și banii care vor fi asigurați de partea americană pentru răscumpărarea clădirilor de la proprietarii privați”, se mai spune în comunicat.

Câteva aspecte importante ale acestui proces, precizate în comunicatul Guvernului

  • Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion
  • Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău.
  • Ambasada va investi cel puțin 250 de milioane de dolari în acest proiect care va oferi un plus de valoare centrului urban al Chișinăului.
  • Pe parcursul a mai mult de 30 de ani, SUA au ajutat cetățenii Republicii Moldova cu peste 2,5 miliarde de dolari asistență nerambursabilă. Avem un parteneriat strategic, stabil și puternic cu SUA
  • Nu este vorba despre vânzarea stadionului, având în vedere că acesta a fost demolat în 2007. Vorbim despre vânzarea unui teren lăsat în paragină. De 17 ani zona este insalubră, murdară, transformată în adăpost pentru câini vagabonzi și oameni ai străzii”.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, SUA și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății Stadionului Republican.

Pe teren ar urma să fie construită noua ambasadă a SUA. Complexul ar urma să cuprinde un parc public, porțile emblematice ale stadionului și construcția „unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre”.

Pe 5 mai 2022, Parlamentul a ratificat, în a doua lectură, Acordul, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.