• VIDEO/ Igor Dodon despre protestele din Belarus: „Când mă uit la toate astea, vă spun sincer, îmi amintesc de 7 aprilie 2009”

  VIDEO/ Igor Dodon despre protestele din Belarus: „Când mă uit la toate astea, vă spun sincer, îmi amintesc de 7 aprilie 2009”
  de
  vizualizări
  14 august 2020 | 14:14

  Președintele Igor Dodon a comentat în cadrul emisiunii sale săptămânale evenimentele din Belarus. Șeful statului nu regretă faptul că l-a felicitat printre primii pe Alexandr Lukașenko și spune că toate protestele din Minsk îi aduc aminte de 7 aprilie.

  Igor Dodon spune că gestul său de a-l felicita pe Lukașenko printre primii, alăturându-se unui șir de state cu regim totalitar, a fost unul protocolar și reprezintă relația de prietenie pe care o are cu președintele belarus.

  Colaj realizat de BBC, luni 10 august. Între timp, și președintele Armeniei l-a felicitat pe Alexand Lukașenko

  Șeful statului spune că l-a felicitat de îndată ce a aflat rezultatele oficiale ale scrutinului. Asta chiar dacă, nici la ziua de azi autoritatea electorală de la Minsk nu a prezentat rezultatele finale, ci doar preliminare în care Lukașenko a obținut peste 80% din sufragii. Abia astăzi, Comisia Electorală din Belarus a prezentat rezultatele finale.

  „În primul rând, potrivit protocolului, președinții se felicită. Noi avem o relație de prietenie, avem un parteneriat normal și bun, fostul președinte care a fost până la mine, i-a dat chiar și Ordinul Republicii. El a ajutat țării noastre, avem foarte multe întreprinderi mixte, iar acolo, Comisia Electorală a recunoscut oficial alegerile. Ce trebuie să facă șeful unui stat cu care are relații bune? Desigur că să felicite, să-i ureze succes”, a declarat în limba rusă șeful statului.

  Igor Dodon condamnă violențele din Belarus și spune că nu dorește niciunei țări așa ceva. Nu vrea să comenteze ce se întâmplă, fiind „treburile interne ale Belarusului”. Totuși, ceea ce a văzut la televizor, îi aduce aminte de 7 aprilie, susține șeful statului.

  „Dar când mă uit la toate astea, vă spun sincer, îmi amintesc de 7 aprilie 2009 de la noi. Cred că mulți dintre voi își amintesc lozincele „Totul va fi super, va fi bine” și mulți dintre voi, care atunci ați ieșt sincer împotriva lui Voronin, împotriva comuniștilor, strigați Jos Comuniștii și acum, ce? Ce s-a întâplat de fapt? Au venit și au furat un miliard de dolari, apoi războiul oligarhilor, apoi au mai furat ceva. Asta a fost în ultimii 10-11 ani. Au ars această clădire. care din 2009 – 2018 stătea în păragină, simbolul revoluției moldovenești în centrul Chișinăului, clpdire arsă și acestor euro-integratori moldoveni AIE 1, 2 3 le era totuna, doar cât să fure mai mult. De aceea când văd asta la televizor, îmi amintesc desigur acele zile, nu simple pentru Moldova și pentru noi, a fost cea mai neagră perioadă, după războiul din Transnistria, din istoria noastră contemporană, iar ce ține de Belarus, ei singuri vor hotărî acolo, dar ca să fac declarații la nivel de președinte să spun că trebuie de făct așa sau altfel, nu este corect”, a mai declarat Igor Dodon.

  Dodon dă de înțeles că este un adept al modelului belarus de dezvoltare și laudă realizările omologului său de la Minsk.

  „Eu când îmi aduc aminte de Minsk, de Belarus, vă spun sincer, și compar cu țara noastră. Iată ceea ce s-a întmplat la noi în ultimii 30 de ani, și ce s-a întâmplat în Belarus în acești 30 de ani, după dizolvarea URSS, atunci vă spun sincer, mi-e milă de Republica Moldova și cetățenii ei. Belarușii arată față de noi cu mult mai bine. Eu acum nu vorbesc despre Lukașenko. Eu am fost de mai multe ori în Belarus. Știți cu ce mi-a rămas în amintire? Cu drumuri excelente, ferme cu zeci și sute de mii de capete, întreprinderi funcționale, fabrica de tractoare de unde toată lumea cumpără, de troleibuze, autobuze, piscine în fiecare localitate, sat și școală, cu asta mi-a rămas Belarus în amintire”, mai spune șeful statului.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv