Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Igor Dodon despre protestele…

VIDEO Igor Dodon despre protestele din Belarus: „Când mă uit la toate astea, vă spun sincer, îmi amintesc de 7 aprilie 2009”

Președintele Igor Dodon a comentat în cadrul emisiunii sale săptămânale evenimentele din Belarus. Șeful statului nu regretă faptul că l-a felicitat printre primii pe Alexandr Lukașenko și spune că toate protestele din Minsk îi aduc aminte de 7 aprilie.

Igor Dodon spune că gestul său de a-l felicita pe Lukașenko printre primii, alăturându-se unui șir de state cu regim totalitar, a fost unul protocolar și reprezintă relația de prietenie pe care o are cu președintele belarus.

Colaj realizat de BBC, luni 10 august. Între timp, și președintele Armeniei l-a felicitat pe Alexand Lukașenko

Șeful statului spune că l-a felicitat de îndată ce a aflat rezultatele oficiale ale scrutinului. Asta chiar dacă, nici la ziua de azi autoritatea electorală de la Minsk nu a prezentat rezultatele finale, ci doar preliminare în care Lukașenko a obținut peste 80% din sufragii. Abia astăzi, Comisia Electorală din Belarus a prezentat rezultatele finale.

„În primul rând, potrivit protocolului, președinții se felicită. Noi avem o relație de prietenie, avem un parteneriat normal și bun, fostul președinte care a fost până la mine, i-a dat chiar și Ordinul Republicii. El a ajutat țării noastre, avem foarte multe întreprinderi mixte, iar acolo, Comisia Electorală a recunoscut oficial alegerile. Ce trebuie să facă șeful unui stat cu care are relații bune? Desigur că să felicite, să-i ureze succes”, a declarat în limba rusă șeful statului.

Igor Dodon condamnă violențele din Belarus și spune că nu dorește niciunei țări așa ceva. Nu vrea să comenteze ce se întâmplă, fiind „treburile interne ale Belarusului”. Totuși, ceea ce a văzut la televizor, îi aduce aminte de 7 aprilie, susține șeful statului.

„Dar când mă uit la toate astea, vă spun sincer, îmi amintesc de 7 aprilie 2009 de la noi. Cred că mulți dintre voi își amintesc lozincele „Totul va fi super, va fi bine” și mulți dintre voi, care atunci ați ieșt sincer împotriva lui Voronin, împotriva comuniștilor, strigați Jos Comuniștii și acum, ce? Ce s-a întâplat de fapt? Au venit și au furat un miliard de dolari, apoi războiul oligarhilor, apoi au mai furat ceva. Asta a fost în ultimii 10-11 ani. Au ars această clădire. care din 2009 – 2018 stătea în păragină, simbolul revoluției moldovenești în centrul Chișinăului, clpdire arsă și acestor euro-integratori moldoveni AIE 1, 2 3 le era totuna, doar cât să fure mai mult. De aceea când văd asta la televizor, îmi amintesc desigur acele zile, nu simple pentru Moldova și pentru noi, a fost cea mai neagră perioadă, după războiul din Transnistria, din istoria noastră contemporană, iar ce ține de Belarus, ei singuri vor hotărî acolo, dar ca să fac declarații la nivel de președinte să spun că trebuie de făct așa sau altfel, nu este corect”, a mai declarat Igor Dodon.

Dodon dă de înțeles că este un adept al modelului belarus de dezvoltare și laudă realizările omologului său de la Minsk.

„Eu când îmi aduc aminte de Minsk, de Belarus, vă spun sincer, și compar cu țara noastră. Iată ceea ce s-a întmplat la noi în ultimii 30 de ani, și ce s-a întâmplat în Belarus în acești 30 de ani, după dizolvarea URSS, atunci vă spun sincer, mi-e milă de Republica Moldova și cetățenii ei. Belarușii arată față de noi cu mult mai bine. Eu acum nu vorbesc despre Lukașenko. Eu am fost de mai multe ori în Belarus. Știți cu ce mi-a rămas în amintire? Cu drumuri excelente, ferme cu zeci și sute de mii de capete, întreprinderi funcționale, fabrica de tractoare de unde toată lumea cumpără, de troleibuze, autobuze, piscine în fiecare localitate, sat și școală, cu asta mi-a rămas Belarus în amintire”, mai spune șeful statului.