Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Concluziile anchetei interne privind…

VIDEO Concluziile anchetei interne privind îngroparea păcurii la Termoelectrica, prezentate de noul director interimar: „O pierdere nesemnificativă”

Sursa: Termoelectrica S.A/Facebook

„Într-adevăr, a fost o fisură la o conductă cu abur”. Astfel explică noul director interimar al Termoelectrica Iurie Razlovan incidentul care a avut loc în luna noiembrie 2022 la întreprindere și care nu a fost recunoscut public de vechea conducere. Acesta a susținut marți, 15 august, o conferință de presă în care a prezentat concluziile anchetei interne privind incidentul din gospodăria de păcură.

Potrivit directorului interimar, în noaptea de 8 noiembrie 2022, în jurul orei unu, s-a scurs o cantitate „nesemnificativă” de păcură – 100-200 de kg.

Substanța ar fi trebuit să fie colectată atunci, pentru a fi dată unei întreprinderi pentru reciclare, a menționat Razlovan, lucru care nu a avut loc imediat după incident.

„Comisia de anchetă a prezentat concluziile. Din păcate, unii din factorii responsabili au dat declarații controversate. Ancheta vizează procedura de lucru conform fișei de post a fiecărui responsabil. Persoanele responsabile urmează a fi sancționate.

În presă a fost invocat precum că era păcură necalitativă (…). Vreau să vă spun că neajunsuri pe partea contabilă de evidență a combustibilului de rezervă nu am depistat. Păcura care a intrat, care a fost arsă, este conform contabilizării. Dacă au fost cumva careva documente trucate, trebuie să lucreze alte organe competente ca să dea răspunsuri”, a mai declarat Iurie Razlovan.

Conform noului conducător, ar fi fost „o pată de aproximativ 20 de metri pătrați, cu o grosime de 3-5 centimetri” – o pierdere „nesemnificativă” în comparație cu cantitatea de păcură utilizată de Termoelectrica.

Anterior, Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că s-a autosesizat pe faptul pretinselor acțiuni ilicite de îngropare a păcurii pe teritoriul unei centrale electrice de termoficare.

Joi, 20 iulie, reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au reacționat la declarațiile și imaginile publicate de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia compania ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”. Astfel, Termoelectrica a negat atunci că ar fi avut loc, pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până în luna iulie, deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.