Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura, despre păcura care ar…

Procuratura, despre păcura care ar fi fost îngropată pe teritoriul unei centrale electrice de termoficare: „Circumstanțele se vor examina în cadrul unui procesul penal”

Foto: ZdG

Procuratura municipiului Chișinău anunță că s-a autosesizat pe faptul pretinselor acțiuni ilicite de îngropare a păcurii pe teritoriul unei centrale electrice de termoficare.

„Circumstanțele se vor examina în cadrul procesului penal, materialele fiind remise organului de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău pentru efectuarea investigațiilor”, se spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Joi, 20 iulie, reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au reacționat la declarațiile și imaginile publicate de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia compania ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”. Astfel, Termoelectrica a negat că ar fi avut loc, pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până în prezent, deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.

„Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015 când s-a scurs în sol o cantitate de păcură”, se arată într-un comunicat de presă, în care a fost inclus un link spre un articol de presă din 2015.

Totuși, în fotografiile publicate în 2015 de Ministerul Mediului în jurul gropii nu se vede stratul verde de iarbă, ca în imaginile difuzate de Usatîi. De cealaltă parte, Renato Usatîi susține că păcura ar fi fost îngropată la Termoelectrica pentru că nu ar fi fost utilizat întregul volum procurat de companie „care ar fi de o calitate extrem de proastă, în perioada sezonului de încălzire, iar stocurile ar fi peste normă și acum”.

Politicianul a mai declarat că păcura a fost livrată de către o companie care, „conform materialelor din presă”, ar aparține fratelui unui om de afaceri care ar avea legături cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, căruia anterior i-a vândut casa.