Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Victimele foametei organizate din anii…

Victimele foametei organizate din anii 1946-1947, comemorate în a treia sâmbătă din aprilie

Sursa: Facebook/Igor Grosu

În a treia sâmbătă din luna aprilie, în R. Moldova sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947. „După seceta din vara anului 1946, mii de oameni au fost lăsați de regimul sovietic să moară de foame, în urma unei politici organizate, prin care autoritățile comuniste au impus forțat cote exagerate de livrări agricole și au confiscat orice resursă disponibilă de hrană, înfometând poporul nostru”, transmite sâmbătă, 19 aprilie, Guvernul.

Potrivit istoricilor, numărul documentat al celor care au fost omorâți prin înfometare în perioada decembrie 1946 – august 1947 în R. Moldova a fost de circa 123 de mii de oameni. Alte circa 400 000 de persoane au fost afectate grav de malnutriţie.

„Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați. A fost un gest intenționat, o metodă barbară de subjugare a populației. Decenii întregi, această tragedie a fost trecută sub tăcere. Dar memoria colectivă nu poate fi ștearsă, iar adevărul trebuie spus. Nu putem clădi un viitor drept fără să recunoaștem nedreptățile trecutului și fără să păstrăm vie amintirea sutelor de mii de oameni răpuși de această crimă. Datoria noastră, ca o societate unită, este să apărăm adevărul și să ne construim viitorul cu demnitate, în pace”, a scris președinta, Maia Sandu.

Premierul, Dorin Recean, a transmis că primăvara și iarna anului 1947 au fost una din cele mai cumplite perioade din istoria neamului nostru.

„Cu o intenție conștientă, inumană, regimul sovietic a golit podurile oamenilor, au luat totul pâna la ultimul grăunte. Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă, să construim pe lecțiile trecutului un viitor în care demnitatea umană, respectul pentru viață și libertatea sunt valori întemeietoare”, a menționat Dorin Recean. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a scris că foametea cel mai cumplit a fost fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al R. Moldova.

„În numele celor care au trecut prin acele chinuri cumplite, noi avem datoria morală să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru. Noi trebuie să vorbim despre ororile și suferinţele prin care au trecut familiile noastre și sa nu permitem niciunui regim să provoace crime împotriva poporului. Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană”, a susținut Grosu.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Daniel Vodă, pentru a păstra vie această memorie, Guvernul, împreună cu Agenția Națională a Arhivelor, a deschis o expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947, amplasată în fața sediului Guvernului. Expoziția este disponibilă și online.

Totodată, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării a dispus organizarea Săptămânii Comemorării Foametei, în toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior. Iar Ministerul Culturii a elaborat un program în cadrul instituțiilor culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre. 

De asemenea, Ministerul Culturii a elaborat un program în cadrul instituțiilor culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre. Muzeul Național al Literaturii Române organizează o serie de evenimente culturale și educaționale — lecturi publice, mărturii, dezbateri, alături de scriitoarea Larisa Turea, autoarea Cărții foametei, și istorici locali. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală desfășoară expoziții tematice în mai multe localități din țară: la Ivancea (Orhei), Edineț și Fălești — pentru ca lecțiile trecutului să ajungă la toate generațiile.

„Memoria nu moare. Istoria nu poate fi ștearsă. Astăzi, aducem omagiu celor care au murit de foame și celor care au supraviețuit cu demnitate. Povestea lor este și povestea noastră”, a scris Daniel Vodă