Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un avocat ar fi mimat…

Un avocat ar fi mimat oferirea asistenței juridice unui client, de la care ar fi luat 20 de mii de lei. Cauza penală a fost trimisă în instanță

Sursa: Vițu Sergiu/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) anunță marți, 21 noiembrie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui avocat, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de escrocherie (190 alin.2 lit.c), d) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Direcția Poliție municipiului Chișinău în baza unei plângeri, conform unui comunicat publicat de PA.

Potrivit datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, este vorba despre avocatul Sergiu Vițu.

PA transmite că, învinuitul, folosindu-se de situația sa de serviciu, prin abuz de încredere ar fi sustras bunurile denunțătorului în sumă de 20 000 de lei, „inducându-l și menținându-l în eroare privind înaintarea unei cereri de chemare în judecată”. Cel care a depus denunțul la Poliție trebuia să aibă calitatea de reclamant împotriva unui agent economic, privind rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare a unui bun imobil aflat în construcție.

Avocatul și-ar fi indus în eroare clientul privind participarea sa în calitate de apărător al acestuia la ședințele de judecată de examinare a litigiului civil, „acțiuni săvârșite cu cauzarea de daune în proporții considerabile”.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Clienții avocatului au depus și o plângere la Uniunea Avocaților (UA) cu privire la presupusele abateri disciplinare în acțiunile avocatului.

Într-un scrisoare care a fost expediată de UA celor care au depus plângerea, publicată de Crime Moldova, se menționează că la pe 28 mai 2022, Eugeniu Bulmaga a încheiat contract de asistență juridică cu avocatul Sergiu Vițu pentru prezentarea drepturilor sale în fața SRL „Ecosem Grup” referitor la depunerea cererii prealabile, ulterior o cerere de chemare în judecată privind soluționarea conflictului.

„Tot în acea zi, petiționarii au achitat avocatului onorariul de 20 000 de lei. După o perioadă destul de mare, Eugen Bulmaga a primit mesaj pe masenger cu „o citație” (că prima ședință va avea loc la data de 28.09.2022 la orele 10:45 în biroul 707). Ulterior, au primit mesaj că la data de 28.09.2022 a avut loc ședința. Avocatul a comunicat petiționarilor că la ședința s-a prezentat dl. Balan cu doi avocați și că judecător a fost Taisia Pruteanu. După aceasta petiționarii au primit a doua „citație” pentru data de 24.11.2022 orele 15:15 în sala 901. În această citație numărul dosarului era altul, fapt care i-a pus pe gânduri pe petiționari. Din acest motiv, Alina Bulmaga s-a deplasat la judecătorie la data și ora indicată în citație.

La ușa judecătorului care era indicat în „citație” se afla alt judecător care i-a comunicat că nu are așa dosar în procedură și nici așa grefieră, după cum este indicat în „citație”, nu este. După care petiționara l-a sunat pe avocat și l-a întrebat ce se întâmplă. Avocatul a venit în 15 minute și a spus că dosarul este la judecătoria Anenii Noi. Totodată, după multe amânări și ezitări avocatul Sergiu Vițu a expediat poze petiționarului cu cererea de chemare în judecată pe care stă ștampila de intrare de la judecătoria Chișinău sediul Centru.

Văzând acestea, petiționara a contractat alt avocat, a mers la Sergiu Vițu și a cerut rezilierea contratului cu achitarea onorariului. La ce avocatul a refuzat.

La data de 10.01.2023 a parvenit răspunsul de la Judecătoria Chișinău sediul Centru prin care se confirmă că cererea de chemare în judecată depusă de avocatul Sergiu Vițu în interesele reclamantului Eugeniu Bulmaga, nu figurează ca înregistrată conform registrului corespondenței de intrare”, se arată în document.

Vițu nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a comenta învinuirile.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, inculpatul riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 lei sau cu închisoare de la 1 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Firma de Construcții Ecosem Grup a fost vizată în mai multe articole scrise de ZdG anterior. În martie 2023, a fost reținut, fiind bănuit de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea CNA și a Procuraturii Anticorupție, omul de afaceri Adrian Rucan, administratorul şi beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”.

Compania implicată anterior într-un scandal, când mai mulți oameni de cultură din țara noastră, membri ai Uniunii Teatrale din Moldova, au dat în judecată întreprinderea pentru că timp de 15 ani nu și-au primit cheile de la apartamentele în care au investit zeci de mii de euro în perioada 2007-2014.