Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   MAEIE, reacție la declarațiile ministrului…

MAEIE, reacție la declarațiile ministrului rus Lavrov, potrivit căruia R. Moldova ar putea fi „următoarea Ucraină”: „Fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”

Autoritățile de la Chișinău „resping categoric” declarațiile șefului diplomației ruse Serghei Lavrov, potrivit căruia Occidentul ar vrea să transforme R. Moldova în „următoarea Ucraină”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Daniel Vodă a afirmat că declarațiile nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare „deja bine cunoscută a diplomației ruse”.

„Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge R. Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație.

Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru R. Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, „este nerăbdătoare să intre în NATO”. „Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Președinta Maia Sandu a afirmat anterior că, în contextul războiul din Ucraina, „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, iar dacă se va ajunge la un consens, va fi nevoie de o modificare constituțională în acest sens. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Politico.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara încă analizează următorul pas și că va fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.