Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Socialiștii anunță că au…

VIDEO Socialiștii anunță că au înregistrat un proiect de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii: „Noi am avut mai multe solicitări de la părinți și elevi”

Foto: Captură Privesc.eu

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) anunță marți, 27 aprilie, că a înregistrat un proiect de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general.

Socialiștii susțin că de-a lungul timpului au avut mai multe solicitări de la părinți și elevi pentru a veni cu o inițiativă legislativă privind „anularea examenelor naționale”.

„Așa cum am spus săptămâna trecută, noi am înregistrat proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2021. Inițiativa vizează atât elevii absolvenți ai liceelor și gimnaziilor, cât și studenții colegiilor și școlilor profesionale. Potrivit proiectului nostru, diploma de bacalaureat care conferă dreptul de admitere în învățământul superior și în învățământul profesional tehnic postsecundar, se va elibera elevilor care s-au înscris pentru susținerea examenului în sesiunea 2021 și finalizează în acest an studiile de clasa a douăsprezecea sau programul de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu mediile anuale de la disciplinile școlare și media generală mai mare sau egală cu cinci. Noi am avut mai multe solicitări din partea părinților și elevilor. Ei solicită anularea examenelor”, a declarat Nichita Țurcan în cadrul unui briefing de presă.

Pe 23 aprilie, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că le-a propus deputaților socialiști să înainteze o inițiativă în Legislativ prin care să solicite spre aprobare anularea examenelor de capacitate, bacalaureat, dar și a altor examene. Cauza – aceeași ca și anul trecut, afirmă Dodon.

„Am propus fracțiunii parlamentare să înainteze inițiativa ce prevede anularea examenelor de absolvire în licee ( bacalaureat ) și a altor examene, în acest an de studii, din cauza perioadei îndelungate în care copiii nu au fost prezenți în școală, (din aceeași cauză ca și anul trecut)”, scrie Dodon pe Facebook.

În contextul situației pandemici, anul trecut, Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în ambele lecturi, proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. Proiectul a fost susținut atunci de 76 de deputați. Proiectul de lege a fost aprobat în contextul diminuării riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 a elevilor, studenților și cadrelor didactice.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Oficial. Sesiunea de examene din luna iulie, anulată. Procedura în baza căreia vor fi eliberate diplomele de bacalaureat