Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Când Înalta Curte va…

VIDEO Când Înalta Curte va decide soarta Partidului „Șor”. Disensiuni în PSRM, traficul aerian cu SUA va fi liberalizat și percheziții în UTA Găgăuzia | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

R. Moldova a inițiat procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. Curtea Constituțională va decide soarta Partidului Politic „Șor” la începutul lunii iunie. Oamenii legii au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, într-un dosar de corupere a alegătorilor, iar doi deputați socialiști riscă să fie excluși din partid.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

O nouă săptămână de dezbateri la Curtea Constituțională, unde este examinată sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Deși miercuri, 17 mai, urma să fie ultima zi de examinare a demersului Executivului, plenul Înaltei Curți a amânat ședința până pe 12 iunie, ceea ce le-ar oferi ambelor părți suficient timp să-și pregătească pledoariile.

Nicolae Roșca, președintele Curții Constituționale: „Plenul CC anunță întrerupere până la data de 12 iunie 2023, ora 10:00, pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor în fața Curții Constituționale. Ședința de astăzi se declară închisă”.

Investigația Ziarului de Gardă „Protestatari în chirie”, care dezvăluia modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți oamenii care au participat la protestele Partidului Politic „Șor”, a ajuns probă în dosarul de la Curtea Constituțională. Propunerea ca investigația ZdG să fie acceptată drept probă în dosar a fost făcută de către avocații Guvernului. Ce comentarii au făcut la acest subiect avocații părților și judecătorii Curții Constituționale aflați dintr-un material publicat pe canalul nostru de YouTube.

Deputata Partidului Politic „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile. Decizia a fost luată joi de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

R. Moldova inițiază procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. Declarația îi aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a precizat că decizia a fost luată după mai multe discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului.

Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova: „După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.

Ulterior, R. Moldova a denunțat două acorduri cu CSI, privind schimbul de informație și condițiile de livrare a mărfurilor, care, potrivit Guvernului, „și-au pierdut actualitatea” și nu mai sunt „instrumente viabile”.

Acordul între R. Moldova și Statele Unite ale Americii privind transportul aerian, denumit și „Open Skies”, a fost semnat joi, la Chișinău. Conform autorităților, acest acord reprezintă primul pas către liberalizarea transportului aerian între cele două țări. 

Lilia Dabija, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a R. Moldova: „Astăzi avem prilejul să semnăm un acord de colaborare cu impact economic, cu impact social, cu impact strategic, care va contribui la fortificarea și mai puternică a relațiilor bilaterale dintre statele noastre, care ne va aduce avantaje economice și, într-un final, va îmbunătăți și infrastructura, și imobilitatea, și buna relaționare dintre aceste state pentru operatorii noștri aerieni”.

Richard Verma, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse: „Acest acord va ajuta companiile aeriene să ofere servicii mai convenabile, mai accesibile, mai eficiente utilizatorilor. Acest lucru se construiește pe o relație bilaterală deja puternică”.

Zilele trecute, Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova a solicitat fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlament excluderea din componența acesteia a deputaților Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski și înlăturarea lor din toate funcțiile în care aceștia au fost delegați de fracțiune. Anunțul socialiștilor a venit la o zi după ce Bolea și Suhodolski, alături de Victor Petrov, care a candidat la alegerile pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze, au fost surprinși la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce se îndreptau spre Tel Aviv, Israel, acolo unde se află fostul deputat-fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Alegerile pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze au fost câștigate de către candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, cu 52,34% din voturi. Ulterior, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău au anunțat că au fost inițiate 8 procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar. La câteva ore după anunțul CEC, organele de drept au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Ulterior, aceștia au ridicat de la Judecătoria Comrat listele alegătorilor care și-au manifestat votul la alegerile pentru funcția de bașcan. Conform Centrului Național Anticorupție, o parte dintre alegători au fost aduși organizat din alte raioane pentru a vota în favoarea candidatei Partidului „Șor”, Evghenia Guțul. Totodată, potrivit CNA, printre alegătorii care și-au dat votul în favoarea acesteia se numără și persoane care se află peste hotarele R. Moldova, dar și persoane decedate. 

Iar în timp ce oamenii legii efectuau acțiuni de urmărire penală la Comrat, mai mulți simpatizanți și membri ai Partidului „Șor” au fost mobilizați în fața Judecătoriei Comrat pentru a protesta împotriva acestora. Totodată, membrii Adunării Populare a Găgăuziei s-au întrunit într-o ședință extraordinară, unde au votat unanim pentru, citez „susținerea deciziei Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei de recunoaștere a rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan”. Decizia însă nu are vreo valoare juridică. Ședința de la Curtea de Apel Comrat, în cadrul căreia urmează să fie examinat dosarul privind validarea rezultatelor turului II al alegerilor din Autonomia Găgăuză, a fost programată pentru data de 22 mai, ora 10:00.

Pe parcursul anului 2022, Inspectoratul Național de Securitate Publică a aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care au purtat panglica negru-oranj, interzisă pe teritoriul R. Moldova. Și 17 deputați din Parlamentul R. Moldova, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră la manifestațiile organizate pe 9 mai 2022, au fost amendați de Poliție cu câte 9 mii de lei. Opt dintre cei 17 deputați sancționați au achitat amenzile aplicate, iar 9 au contestat sancțiunile în instanța de judecată. Mai multe detalii găsiți într-un articol publicat pe site-ul nostru.

Iar fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit că a primit aproape 1 milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc, rămâne sub control judiciar pentru alte 60 de zile, având în continuare interdicția de a părăsi R. Moldova. Decizia a fost luată joi de magistrații Curții Supreme de Justiție.

R. Moldova va primi 220 de milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea securității energetice. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri inițierea negocierilor și semnarea celui de-al cincisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA.

Trupele ucrainene au recucerit în ultimele zile aproximativ 20 de kilometri pătrați în jurul orașului Bahmut, acolo unde se duc cele mai grele lupte din ultimele luni, a declarat Hanna Maliar, ministra adjunctă a Apărării din Ucraina. Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat în cursul mai multor nopți atacuri cu rachete asupra Ucrainei, în special asupra regiunilor Odesa, Kiev, Nikolaev și Donețk. Între timp, autoritățile de la Kiev anunță că investighează corupția pe scară largă de la Curtea Supremă de Justiție a Ucrainei, președintele căreia, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut luni într-un dosar de corupție. Acesta este bănuit că a primit mită în valoare de trei milioane de dolari.

Încheiem această săptămână cu o noutate bună din viața redacției noastre. Investigația ZdG „Protestatari în chirie” a fost premiată cu locul II la categoria investigații din cadrul concursului Superscrieri din România. Este pentru prima dată când Ziarul de Gardă participă la prestigiosul concurs jurnalistic din România.