Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Remanieri în Guvernul Gavrilița,…

VIDEO Remanieri în Guvernul Gavrilița, navă aflată sub pavilionul R. Moldova lovită de rachete rusești, președinta Sandu decorată la Vilnius, iar Boris Johnson și-a dat demisia din funcția de premier al Marii Britanii Săptămâna de Gardă

Începem cu noutatea săptămânii. Fără niciun anunț public, Guvernul condus de prim-ministra Natalia Gavrilița l-a revocat joi pe Viorel Gherciu din funcția de ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare. A doua zi, vineri dimineață, a fost învestit un nou ministru. Este vorba despre Vladimir Bolea, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate.

A fost săptămâna alertelor cu bombă la Chișinău. Programul a zeci de instituții de stat a fost dat peste cap după ce autoritățile au fost alertate despre faptul că acestea ar fi minate.  Au fost evacuate și verificate clădirile unor judecătorii, spitale, a guvernului, parlamentului, aeroportului internațional Chișinău. În total, autoritățile au cercetat peste 50 de clădiri, iar după verificări minuțioase geniștii au anunțat că toate alertele au fost false.  În timp ce autorii trimiteau mesaje despre minare, în unele instanțe de judecată se examinau cauze de rezonanță, inclusiv de eliberare a unui mandat de arestare pe numele fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Ministrul Justiției a calificat alertele drept, citez, „metodele banditești” ale unor persoane de a întrerupe anumite procese necesare.

Între timp, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații au pornit urmărirea penală pe cazul alertelor false cu bombă. Potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Aflată într-o vizită oficială la Vilnius, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost decorată cu Ordinul lui Vytautas cel Mare, cea mai înaltă distincție de stat a Lituaniei. În cadrul vizitei, Sandu a discutat cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, despre situația politică, economică și de securitate ale celor două țări, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Ordinul i-a fost conferit președintei Maia Sandu, citez, „în semn de apreciere pentru buna cooperare dintre cele două țări și pentru enorma generozitate de care au dat dovadă moldovenii în sprijinul refugiaților din Ucraina”.

În R. Moldova, inflația din 2022 a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. După câțiva ani de relativă stabilitate, ultimul an, adică un an pandemic și afectat de criza gazelor naturale pe piața internațională, au dus inflația la 29%. Dincolo de pandemie, cotațiile internaționale pentru gaz, electricitate și petrol au contribuit și ele la majorarea facturilor. În această săptămână „Moldovagaz” a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, pentru a doua oară în ultimele două luni, o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. 

Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Este un preț cu 6 lei și 33 de bani mai mare decât actualul tarif, care fusese aprobat pe 31 mai.

Vă mai informăm că de la 1 iulie s-au scumpit și creditele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă”. În timp ce beneficiarii se plâng că ar putea ajunge în imposibilitate de plată și ar putea fi nevoiți să renunțe la imobile, autoritățile afirmă că analizează un program de compensații și promit susținerea categoriilor de beneficiari vulnerabili. 

Între timp, Guvernul R. Moldova pregătește un program de compensații pentru cetățeni în contextul majorării prețurilor la energie, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit ei, noul mecanism va fi „mai țintit decât ajutorul în factură care a fost oferit anul trecut”. Astfel, Executivul analizează, citez, „o creștere extraordinară a salariilor și alte pachete de asistență care sunt necesare, în special, păturilor vulnerabile, în contextul crizelor cu care ne confruntăm”.

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, bănuit de îmbogățire ilicită, revine în penitenciarul nr. 13 după câteva săptămâni petrecute în arest la domiciliu, după o decizie a Curții de Apel Chișinău, iar Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, în cadrul dosarului penal „Metalferos”. Fugit din țară în iunie 2019, Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Elena Bodnarenco a decedat. Serviciul de presă al Parlamentului a comunicat că deputata suferea de o boală incurabilă. Elena Bodnarenco era membră a PCRM din anul 1994 și a fost deputată în trei legislaturi. Anterior a fost și primară a orașului Soroca.

Vă mai spunem că la începutul acestei săptămâni, Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova în Uniunea Europeană. Propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la șapte categorii de produse agricole din R. Moldova, a fost susținută de 572 parlamentari, 28 au votat împotrivă, iar 32 s-au abținut.

O navă aflată sub pavilionul R. Moldova a fost lovită, pentru a doua oară, de rachete rusești. Nava „Millennium Spirit” plutește Marea Neagră, fără echipaj, cu rămășițe unei încărcături cu motorină la bord. Comandamentul Operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că nava a fost ținta unui avion rusesc Suhoi SU-30, care a efectuat un atac aerian asupra regiunii Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, până la momentul primei lovituri, pe navă erau peste 500 de tone de motorină. Nava „Millennium Spirit” fusese lovită de un obuz la începutul războiului din Ucraina, fiind în apele neutre din Marea Neagră. Atunci, Agenția Navală a R. Moldova informa că la bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, iar membrii echipajului au părăsit vasul echipați doar cu veste de salvare.

Pe plan extern noutatea săptămânii vine din Marea Britanie. Premierul Boris Johnson, prins în mijlocul unui scandal după ce a ținut o petrecere în perioada pandemică, și-au dat joi demisia din funcția de prim-ministru și de lider al Partidului Conservator. Acum, conservatorii trebuie să-și aleagă un nou lider și să desemneze premierul, un proces care ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni.

Rusia continuă atacul asupra Ucrainei, însă nu au reușit să avanseze prea mult în ultima săptămână.  În a 135-a zi de război, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că rușii se pregătesc pentru operațiuni ofensive asupra orașelor Slaviansk și Kramatorsk din Donețk.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a plecat pe insula indoneziană Bali pentru a participa la reuniunea miniștrilor de Externe ai grupului G20. Este pentru prima dată când ministrul rus se va întâlni față în față cu omologi din țările care au impus sancțiuni Rusiei, după invadarea Ucrainei. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Serghei Lavrov și ministrul chinez de externe, Wang Yi, urmează să participe la întâlnire, în condițiile în care îngrijorarea guvernelor occidentale cu privire la impactul războiului asupra costului alimentelor și combustibilului este în creștere. ONU a avertizat recent că există riscul unui „val de foamete și sărăcie fără precedent”.