Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mesajul președintei de la…

VIDEO Mesajul președintei de la tribuna ONU, mobilizarea parțială anunțată de Putin în Rusia, gaz mai scump și categoriile de cetățeni care nu vor primi compensații în facturi la iarnă și numele noului câștigător al premiului ZdG | Săptămâna de Gardă

Revizuim împreună cele mai importante evenimente ale săptămânii. Vorbim despre mesajul președintei de la tribuna ONU, mobilizarea parțială anunțată de Putin în Rusia și vă spunem care sunt categoriile de cetățeni care nu vor primi compensații la iarnă pentru factura la gaz. Tot azi vom da un nou cartonaș roșu și vom anunța noul câștigător al premiului cu însemnele ZdG. 

Într-o intervenție în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, desfășurate la New York, președinta Maia Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” din stânga Nistrului și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna. De la aceeași tribună, președinta Sandu a condamnat războiul declanșat de Putin în țara vecină Ucraina.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Sunt la această tribună ca să reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint aici cetățenii R. Moldova: indiferent de limba pe care o vorbim – română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară -, indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace.(…) Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră.

Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni.

În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Vă anunțăm că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița, înaintată de socialiști și comuniști, a picat. După ce a prezentat raportul de activitate al Cabinetului de miniștri și a răspuns la întrebările deputaților, Natalia Gavrilița a primit votul de încredere al majorității parlamentare.

Pe plan social vă spunem că asistenții sociali comunitari și specialiștii în domeniul protecției familiilor aflate în situație de risc vor primi un suport financiar de 1000 de lei net în fiecare lună. Autoritățile au promovat creșterea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii profesional-tehnice, ceea ce înseamnă creșteri salariale suplimentare de cel puțin 23% și 16% respectiv, suplimentar la creșterea generală a salariilor anunțată anterior de Guvern.

Și tot ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament care stabilește modul în care cetățenii vor putea beneficia de compensații la energie în perioada rece a anului. Pentru a primi compensații, cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i se va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi. Gradul de vulnerabilitate va fi stabilit în funcție de raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei. Vor fi patru categorii de vulnerabilitate energetică: foarte ridicată, ridicată, medie și scăzută.

Cetățenii care NU vor beneficia de compensații sunt cei cărora le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:

a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul familiei;
d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

În context, vă mai spunem că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a acceptat vineri cererea „Moldovagaz” de a crește prețul gazului până la 29 de lei și 26 de bani pentru un metru cub, ceea ce reprezintă o scumpire cu 30% față de prețul de până acum.

Tot în această săptămână Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații în contextul declarațiilor făcute de președintele Aleksandr Lukașenko privind riscul extinderii războiului din Ucraina și asupra R. Moldova. Responsabilii de la Ministerul de Externe și-au exprimat regretul în legătură cu „rolul pe care îl are Belarusul în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri”. 

Într-un discurs de Ziua Unității, Lukașenko, un aliat fidel al președintelui rus Vladimir Putin, a acuzat SUA că împing Europa într-o confruntare militară cu Federația Rusă și a afirmat că „astăzi este Ucraina, mâine poate fi R. Moldova, sau Statele Baltice, sau Polonia, sau România”.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea măsurii preventive pentru încă 20 de zile.

Iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, urmează să ajungă în fața magistraților pentru a răspunde acuzațiilor de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Procuratura Generală a anunțat încheierea urmăririi penale pe cele trei capete de acuzare. Așteptăm ședințele de judecată.

Vă mai spunem că Lilia Lupașco, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și soțul ei, de meserie jurist, și-au scos la vânzare un apartament de lux, situat într-un cartier select din capitală, pentru care cer circa 6,5 milioane de lei. În anunțul însoțit de mai multe fotografii care arată luxul în care locuiește familia judecătoarei, este indicat că apartamentul cu vedere spre parcul și lacul Valea Morilor are o suprafață de 170 de metri pătrați.

Cum explică magistrata averea agonisită, vedeți pe zdg.md sau pe canalul nostru de YouTube. Între timp vă spunem că după publicarea articolului, Autoritatea Națională de Integritate anunță că s-a autosesizat și ar putea iniția o procedură de control a averii și intereselor personale a magistratei Lupașco.

Noutatea săptămânii vine din Rusia, unde președintele Vladimir Putin a anunțat, începând cu data de 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă. Într-o adresare către națiune, Putin a menționat că  vor fi mobilizați în special rușii care au servit în Forțele Armate și au experiență relevantă, iar ministrul rus al Apărării a spus că este vorba de mobilizarea a circa 300 de mii de rezerviști cu vârstele cuprinse între 18 și 65 de ani. În discursului lui, Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că au respins o „soluție pașnică” pentru „problema Donbas-ului” și a amenințat cu folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei.

Mobilizarea anunțată de Putin vine după ce, în ultimele săptămâni, armata rusă a suferit o serie de înfrângeri în Ucraina, pierzând mii de km din teritoriile cucerite de la începutul războiului. Avansarea armatei ucrainene i-a grăbit pe ruși să organizeze, începând cu 23 septembrie, așa-numite „referendumuri” pentru alipirea la Rusia a teritoriile aflate în prezent sub ocupația rusă: regiunile Donețk, Luhansk și, parțial, Herson și Zaropojie. Mai multe state au anunțat deja că nu vor recunoaște referendumurile ilegale.

Anunțul lui Putin privind mobilizarea a declanșat proteste anti-război în zeci de orașe ale Rusiei. Poliția însă a intervenit peste tot, fiind reținuți peste 1400 de protestatari pașnici.

Drept răspuns la acțiunile lui Putin, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit că vor pregăti noi sancțiuni împotriva Rusiei și vor mări livrările de arme către Kiev. 

Între timp, Oficiul președintelui ucrainean a anunțat că Forțele Armate ale Ucrainei sunt aproape de a elibera orașul Lyman din regiunea Donețk și că avansează pe mai multe linii ale frontului.

Încheiem săptămâna cu noi propuneri pentru cartonașul roșu: 

Prima este cea a președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat mobilizarea parțială și a amenințat omenirea cu folosirea armelor nucleare.

A doua propunere îl vizează din nou pe deputatul fugar Ilan Șor, care a adus organizat câteva mii de oameni, majoritatea dintre ei vârstnici, pentru a protesta în fața Președinției și a Parlamentului. Mulți dintre participanți nu știau exact pentru ce protestează sau au stat așezați pe borduri așteptând încheierea protestului.

Vă-ndemnăm să ne spuneți în comentarii cine credeți că merită cartonașul roșu? Puteți veni și cu propriile propuneri. Așteptăm comentariile voastre însoțite de argumente și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG. 

Iar acum a venit timpul să anunțăm câștigătorul de săptămâna trecută. Acesta este Sașa Bogaciuc. Sașa, îți mulțumim că ne urmărești și te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul.