Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mesajul devenit celebru în…

VIDEO Mesajul devenit celebru în războiul din Ucraina, adaptat și inscripționat pe tancul sovietic de la Cornești: „Tancule rusesc, du-te ***”

Sursa foto: ZdG

Mesajul devenit celebru în războiul provocat de Rusia în Ucraina a fost adaptat și inscripționat pe tancul sovietic de la Cornești. Imagini video în care apare fraza „Tancule rusesc, du-te ***”, care ar fi fost filmate duminică, 10 septembrie, ne-au fost expediate pe adresa redacției de către un cititor.

Primara orașului Cornești, Vera Buga, a declarat, inițial, pentru Ziarul de Gardă că nu știe despre incident. Ulterior a revenit cu un apel și ne-a spus că inscripția a fost confirmată de polițistul de sector și că astăzi, 11 septembrie, obiectul urmează să fie revopsit.

„(…) Eu am telefonat polițistul de sector. Venind dinspre Ungheni a observat și el acest mesaj (…). Cred că e din această noapte. Dacă se întâmpla ieri, eu la sigur avea să știu. Am telefonat persoana care are grijă de amenajare, ca să nu fie buruieni și gunoaie primprejur. O să organizez azi, o să șteargă inscripția, îl va aduce în ordine (…). Până acum nu a fost depusă nicio plângere. Iată acum polițistul de sector a făcut fotografii și a înștiințat comisariatul de poliție (…)”, a declarat Vera Buga.

Sursa foto: ZdG

Primara de Cornești, Vera Buga, a mai precizat că tancul nu se află în gestiunea autorităților locale.

Tancul a fost instalat pe unul dintre dealurile de la Cornești în perioada anilor `70 ai secolului trecut. Ultima oară, tancul s-a aflat în atenția publică în ianuarie 2018, atunci când a fost vopsit în culorile tricolorului, însă mai mulți reprezentanți ai Partidului Socialiștilor (PSRM) din Ungheni au revopsit în scurt timp tancul și postamentul în culoarea verde.

Până în prezent, tancul IS-3, amplasat în Cornești, nu este inclus în registrul național al monumentelor.

Tancul IS-3, denumit după dictatorul Iosif Stalin, a fost printre cele mai moderne modele ale Uniunii Sovietice. Deși nu a avut parte de acțiune în timpul celui de-al doilea război mondial, tancul IS-3 a fost folosit pentru suprimarea Revoluției din Ungaria din 1956 de către URSS, dar și în alte conflicte în perioada războiului rece, notează Expresul.

Cum a apărut celebra expresie „Русский военный корабль, иди ****”

Pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, rușii au preluat controlul asupra insulei Șerpilor, situată în Marea Neagră. În acea zi, marinarii unei nave militare rusești, care ulterior s-a dovedit a fi crucișătorul „Moskva”, scufundat în apele Mării Negre, le-a cerut grănicerilor ucraineni care păzeau insula să se predea. Drept răspuns, unul dintre grănicerii de pe insulă le-a transmis rușilor: „Русский военный корабль, иди ****” (Navă militară rusească, du-te ****).

Dialogul purtat între echipajul navei ruse și grănicerii de pe insula Șerpilor:
– Suntem o navă militară rusească. Vă sugerăm să predați armele și să vă predați. În caz contrar vom deschide focul.
– Navă rusească, du-te ****.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că grănicerii care apărau Insula Șerpilor au refuzat să se predea și „au murit ca niște eroi”, urmând să primească, post-mortem, titlul de Erou al Ucrainei. Ulterior, s-a aflat că cei 13 grăniceri ucraineni erau în viață, fiind luați prizonieri de către ruși.