Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „În următoarele luni ne…

VIDEO „În următoarele luni ne așteaptă o întreagă campanie de distrugere a Chișinăului istoric”. Protest împotriva unei construcții multifuncționale din zona Circului

Mai mulți oameni au protestat miercuri, 3 februarie, în fața Guvernului R. Moldova împotriva autorizării construcției unui complex de clădiri în zona de protecție a Bisericii Constantin și Elena și a Circului de Stat, care urmează să fie construit de compania Urbanconstruct SRL.

Organizatorul protestului, membru al Partidului Congresul Civic, Iurie Muntean, susține că, în următoarele luni, la Chișinău, ar urma să aibă loc o campanie de distrugere a Chișinăului istoric.

„Am venit să protestăm în fața acestei clădiri, fiindcă anume aici are loc complotul între mafia în construcții și Guvernul mafiot. Anume în această clădire, pe 22 decembrie 2020, au fost expulzați din componența Consiliului Național pentru Monumente Istorice toți specialiștii în domeniul patrimoniului cultural. Anume în această clădire se planifică și se binecuvîntează zilnic o campanie întreagă de distrugere a Chișinăului istoric. În următoarele luni, din cauza activităților unora din această clădire, ne așteaptă o întreagă campanie de distrugere a Chișinăului istoric”, a spus Muntean.

Doctorul în arhitectură, Sergiu Ciocanu, și-a exprimat indignarea față de modificările operate la Regulamentul de organizare și funcționare al CNMI.

„Îmi exprim profunda indignare față de acțiunile neprofesioniste și sfidătoare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) referitoare la domeniul patrimoniului cultural imobil, manifestate prin elaborarea unor modificări degradante la Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Monumentelor, modificări adoptate pe 22 noiembrie 2020, de către Guvern, fapt care a servit drept pretext la emiterea de către ministerul de ramură unei noi componențe a consiliului”, a spus Ciocanu.

Revendicările manifestanților

„Anualarea imediată a decizei ilegale a Guvernului din 22 decembrie 2020 privind formarea unei noi componențe a Consiliului Național pentru Monumente Istorice, care a expulzat din acesta specialiștii din domeniul patrimoniului cultural.

Aducerea activităților Consiliului Național al Monumentelor Istorice în conformitate cu sarcina de stat de protejare a patrimoniului cultural și reducerea în componența sa a specialiștilor în domeniul monumentelor istorice.

Anularea imediată a deciziei ilegale a Consiliului Național pentru Monumente Istorice privind construirea în zona de protecție a Bisericii Constantin și Elena și a Circului de stat a unui complex de clădiri care aduc daune moștenirii istorice a Capitalei.

Determinarea formelor de control public permanent asupra activității acestui Consiliu, asigurând transparența activităților sale și a tuturor proiectelor discutate”.

De cealaltă parte, compania Urbanconstruct SRL, care urmează să construiască complexul locativ și comercial din zona Circului, își exprimă indignarea față de atacurile lansate în adresa sa și dă asigurări că proiectul corespunde normelor legale.

Potrivit unui comunicat de presă, Urbanconstruct informează că deține în proprietate privată 88 de ari de pământ, unde urmează să fie ridicate patru blocuri locative și un centru de afaceri cu 20 de nivele.

După ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice din Chișinău (CNMI) a dat aviz pozitiv pentru construcția unui complex de clădiri în zona Circului, decizie care a strânit un val de nemulțumiri, consilierul primarului Chișinăului în domeniul arhitecturii și urbanismului, Iurie Povar, membru al consiliului, a anunțat la 1 februarie că și-a dat demisia.

La 29 ianuarie mai mulți activiști civici s-au revoltat față de autorizarea construcției multifuncționale lângă Circ. Activiștii susțineau că, pentru ca acest proiect să fie aprobat, a fost modificată componența Consiliului care s-a reunit în formulă nouă vineri, 29 ianuarie.

Ședința s-ar fi desfășurat cu ușile închise, iar potrivit deputatului Virgil Pâslariuc, controversatul proiect a fost aprobat.

Noua comisie a fost creată printr-o hotărâre de Guvern aprobată în ultimele zile ale Guvernului Chicu. Asta chiar dacă funcționa o altă comisie instituită în 2019 pentru un mandat de 3 ani. La 13 ianuarie însă, ministerul Educației a aprobat o structură de 14 membri, iar conducerea CNMI este asigurată de:

  • Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova;
  • Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului;
  • Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC, secretar;