DOC/ Consiliul Național al Monumentelor Istorice are o nouă componență. Membrii anteriori nu și-au dus mandatul până la final

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are o nouă componență. Potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată la 22 decembrie numărul membrilor care fac parte din Consiliu a fost modificată de la 14(cum era anterior) la 13 persoane. Decizia privind modificarea noii componență a fost luată astăzi, 13 ianuarie.
Totodată, componența anterioară a CNMI are mandat pentru trei ani și a fost numită în iulie 2019. În noul proiect al hotarării de Guvern nu se menționează nimic despre faptul că odată cu adoptarea noii modificări se demit membrii numiți anterior.
Astfel, potrivit noii hotărârii de Guvern, Consiliul este constituit din 13 membri, după cum urmează:
- trei reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării;
- doi reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii;
- doi reprezentanți ai Agenției de Inspectare și Restaurare a
- Monumentelor;
- doi reprezentanți ai Agenției Naționale Arheologice;
- doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale specializate în
- protejarea monumentelor;
- un reprezentant al Comitetului moldovean ICOMOS;
- un cadru didactico-științific în domeniul arhitecturii din cadrul Universității Tehnice a Moldovei:
Potrivit deciziei luate astăzi, 13 ianuarie, din noua componență a CNMI fac parte:
- Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova;
- Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului;
- Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC;
Lista completă a tuturor membrilor noii componențe a CNMI:


Totodată, componența anterioară a CNMI are mandat pentru trei ani și a fost numită în iulie 2019. În noul proiect al hotarării de Guvern nu se menționează nimic despre faptul că odată cu adoptarea noii modificări se demit membrii numiți anterior.
Subiect 73 by Diana Severin on Scribd
La 11 ianuarie, câteva organizații care au în statut protecția patrimoniului cultural au elaborat o scrisoare deschisă pe care au transmis-o autorităților publice centrale privind anularea hotărârii de Guvern.
Scrisoarea deschisă:
Demers Cn Mi by Diana Severin on Scribd
CNMI este un organ de specialitate, care reprezintă autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.