Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fermieri din mai multe…

VIDEO Fermieri din mai multe raioane ale țării protestează în PMAN

Sursa foto: TV8

Agricultori din mai multe localități din R. Moldova participă marți, 20 iunie, la un protest cu tehnică agricolă organizat în centrul capitalei. Fermierii cer de la autorități mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol din țară.

Poliția a solicitat anterior atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor „să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine, astfel încât acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime”.

Luni, 19 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” anunța că fermierii se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Iar după sosirea în PMAN, aceștia vor organiza un marș în fața Guvernului.

„În urma unor discuții, pe alocuri complicate, cu Poliția, am convenit că mâine (marți, 20 iunie, n.red), la ora 10:00 începem marșul Forței Fermierilor. Tehnica agricolă va intra în PMAN din trei părți – de la Gara de Sud, Aeroport și Stăuceni. După sosirea în PMAN, urmează un marș în jurul Guvernului. La ora13:00 anunțăm conferință de presă lângă tractoarele parcate în Piața Marii Adunări Naționale (…)”, anunță Asociația într-un comunicat.

Tot luni, Guvernul a anunțat că a avut loc o nouă rundă de discuții la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din R. Moldova, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, s-au abordat „provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de asociație”.

Anterior, reprezentanții Asociației au anunțat că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.