Principală  —  IMPORTANTE   —   Anunțul IGP în contextul protestului…

Anunțul IGP în contextul protestului anunțat de fermieri. Poliția îndeamnă conducătorii auto să evite deplasarea pe mai multe tronsoane din capitală

Captură foto: privesc.eu

În contextul protestului anunțat pentru ziua de marți, 20 iunie, de către agricultori, Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că aceștia intenționează să intre în municipiul Chișinău în jurul orei 10:00 pe străzile Muncești, Calea Orheiului și șoseaua Hâncești. Ulterior, mai multe unități de tehnică agricolă se vor deplasa spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) unde este preconizată acțiunea de protest.

În context, Poliția solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine, astfel încât acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

Circulația rutieră ar putea fi afectată pe mai multe străzi din capitală, iar în acest sens IGP îndeamnă conducătorii auto să evite deplasarea pe următoarele tronsoane:

  • Strada Calea Orheiului – strada Tudor Vladimirescu – bulevardul Grigore Vieru – strada G. Bănulescu  – Bodoni – PMAN.
  • Strada Muncești  – bulevardul Iurie Gagarin – strada C.Negruzzi  – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – PMAN.
  • Șoseaua Hâncești  – strada Gh. Asachi – strada A. Pușkin – PMAN.

„Totodată, precizăm că pentru mâine este preconizată deplasarea mai multor unități de tehnică agricolă din PMAN pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, până la sensul giratoriu din strada Calea Ieșilor cu revenirea ulterioară în PMAN. Astfel, mai multe echipaje ale Poliției vor însoți coloanele fermierilor pentru a asigura ordinea publică și fluidizarea traficului. În acest sens îndemnăm atât organizatorii, cât și participanții să dea dovadă de responsabilitate și să nu admită încălcări”, anunță instituția într-un comunicat.

Luni, 19 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” anunța că fermierii se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Iar după sosirea în PMAN, aceștia vor organiza un marș în fața Guvernului. Agricultorii cer în continuare de la autorități mai multe măsuri de susținere pentru sectorul agricol din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

„În urma unor discuții, pe alocuri complicate, cu Poliția, am convenit că mâine (marți, 20 iunie, n.red), la ora 10:00 începem marșul Forței Fermierilor. Tehnica agricolă va intra în PMAN din trei părți – de la Gara de Sud, Aeroport și Stăuceni. După sosirea în PMAN, urmează un marș în jurul Guvernului. La ora13:00 anunțăm conferință de presă lângă tractoarele parcate în Piața Marii Adunări Naționale (…)”, anunță Asociația într-un comunicat.

Tot luni, Guvernul a anunțat că a avut loc o nouă rundă de discuții la Casa Guvernului între prim-ministrul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din R. Moldova, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, s-au abordat „provocările actuale în sectorul agrar pe fundalul crizei regionale și a protestului anunțat de asociație”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a rectificat pentru ZdG că Executivul a alocat anterior 533 de milioane de lei de suport – 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.