Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile făcute de secretara…

VIDEO Declarațiile făcute de secretara de stat a Ministerului Sănătății și vicepremierul pentru digitalizare, despre decizia CNESP: „Certificatul COVID-19 emis de R. Moldova va fi modificat pentru a fi compatibil cu certificatul european”

Secretara de stat a Ministerului Sănătății Svetlana Nicolăescu și vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu au făcut luni, 11 octombrie, declarații de presă după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).

Membrii CNESP au decis că elevii și studenții care s-au infectat cu COVID-19 pot reveni la ore după 7 zile de carantină dacă prezintă un rezultat negativ la testul COVID-19 realizat în ultimele 24 de ore.

Svetlana Nicolăescu

„Revenirea la ore a elevilor poate fi reluată după 7 zile de la infectarea cu COVID-19, după efectuarea unui test la COVID realizat în ultimele 24 de ore. Până acum se elevii se aflau în carantină 14 zile după aceste modificări, elevii au posibilitatea să revină în a 7-a zi după infectare. La 8 octombrie, peste 11 mii de elevi se aflau în regim de carantină. Testarea elevilor și studenților se realizează gratuit. O decizie se referă la USMF – după cum cunoașteți după condițiile prag de alertă roșu toate instituțiile au fost trecute la învățământul online, este o instituție care contribuie esențial în perioada pandemică prin implicarea studenților – CNESP a aprobat ca orele să se petreacă în regim mixt și cu prezența fizică și online”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății.

Potrivit vicepremierului pentru digitalizare, în perioada 5-11 octombrie 2021, peste 5 500 de fișe epidemiologice au fost completate de către cetățenii care au traversat R. Moldova. În context, vicepremierul pentru digitalizarea a declarat că autoritățile vor modifica certificatul COVID-19 ca acesta să fie compatibil cu certificatul european.

Iurie Țurcanu

„Aceste fișe sunt completate de către persoanele care nu sunt vaccinate, după completare sunt transmise instituțiilor medicale. Din 11 octombrie, se modifică forma certificatului COVID-19 pentru a fi compatibil cu certificatul european. Din 15 octombrie vor fi disponibile noile certificate, iar cetățenii le pot descărca de pe site-ul certifcate-covid.gov.md. Acum suntem în proces de testare tehnică a platformei. Certificatele valide au culoarea verde, platforma va identifica certificatele false COVID. Această platformă a fost elaborată cu eforturi interne ”, a declarat Iurie Țurcanu vicepremierul pentru digitalizare.

La 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate.

Citiți și: CNESP: Accesul în unități HoReCa și evenimente festive în localitățile aflate sub cod roșu va fi permis doar cu certificatul COVID-19 sau rezultatul negativ al testului

La 10 septembrie Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a instituit stare de urgență în sănătate publică la nivel național până pe 30 octombrie. Astfel, persoanele care au atins vârsta de 18 ani și mai mult au acces la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimentele în spații închise – cluburi de noapte, ringuri de dans teatre, cinematografe, săli de concerte inclusiv în baza certificatului de vaccinare cu schema completă sau a la prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusului SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore.