Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Parlamentul inițiază controlul…

ULTIMA ORĂ! Parlamentul inițiază controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție

Foto ZDG

Activitatea Centrului Național Anticorupție (CNA) va fi supusă controlului parlamentar. O hotărâre în acest sens a fost aprobată joi, 9 septembrie, de către Parlament.

Pentru inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție au votat 54 de deputați.

Autorii proiectului de hotărâre susțin că inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA este justificată de necesitatea evaluării activității instituției în domeniul prevenirii și combaterii corupției.

În context, autorii mai menționează că, controlul parlamentar are scopul de a identifica domeniile în care activitatea CNA trenează, dar și generarea unor recomandări în vederea îmbunătățirii activității instituției.

Potrivit documentului, raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile în plenul Legislativului.

Proiectul de hotărâre urmează a fi examinat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și apoi supus dezbaterilor în plen.

La 24 august curent, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție.

Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca directorul Centrului va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, cel puțin 51 de deputați, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Astfel, candidatul la funcţia de director al CNA nu va mai fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, așa cum a fost până în prezent.

În prezent, Ruslan Flocea este director al CNA, fiind numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi.