Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Totul despre pesta porcină africană…

Totul despre pesta porcină africană în R. Moldova

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru animalele care se îmbolnăvesc. Nu există vaccin sau tratament, singura soluție de a proteja animalele sănătoase este respectarea unor norme stricte de biosecuritate, informează Agenția de Securitate a Alimentelor din R. Moldova (ANSA).

În R. Moldova, primul caz de pestă porcină a fost înregistrat în octombrie, 2016, la Dondușeni. Proprietarii porcinelor infectate au procurat carne de porc la o piață din Ucraina. Când au revenit acasă, au spălat carnea, iar ulterior apa cu sângele infectat au turnat-o la porci.

De la început de 2018, în R. Moldova, au fost înregistrate focare de pestă porcină în următoarele localități: Căușeni, Ștefan Vodă, Ceadîr Lunga, Taraclia, Anenii-Noi, Vulcănești (două focare) și Giurgiulești. În prezent, focare active de pestă porcină sunt în raionul Cahul, satul Giurgiulești și or. Vulcănești. Totodată, la 8 august, ANSA a anunțat despre ridicarea restricțiilor aplicate în zona de protecție și supraveghere în focarul de pestă porcină africană confirmat la 08 iunie 2018, în satul Mereni, Anenii Noi.

Vulcănești: proprietarul a aruncat porcii decedați la o gunoiște neautorizată

După ce, la sfârșit de iulie, la Vulcănești, a fost detectat un focar de pestă porcină, autoritățile locale au anunțat, la 6 august, despre localizarea unui nou focar. Potrivit unui comunicat al Primăriei Vulcănești, gospodăria unde a fost identificat cel de-al doilea focar se află aproape de primul focar de pestă porcină depistat din localitate. „Proprietarul a aruncat cadavrele a două porcine la gunoiște. Am umblat vreo trei zile și am căutat proprietarul porcilor. Acesta a refuzat să recunoască că porcinele îi aparțin”, a declarat Maxim Sârbu, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul ANSA. Despre faptul că, pe câmp, la o gunoiște neautorizată, au fost aruncate două cadavre de porcine, autoritățile au fost notificate de către proprietarul unui teren adiacent.

În focarele detectate, animalele diagnosticate pozitiv și întreținute în focar au fost nimicite, fiind organizat și un recensământ al tuturor animalelor din raza de minimum 3 km: „Fiecare proprietar de animale a declarat pe propria răspundere că, în perioada de carantină, nu are dreptul să sacrifice sau să vândă animalul fără participarea medicului veterinar. Teritoriul unde au fost întreținute animalele a fost dezinfectat prima dată, a doua oară a fost curățat de proprietar și dezinfectat repetat”, a declarat șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul ANSA.

Pesta porcină NU este transmisibilă la om

Pesta porcină nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporții. Virusul este periculos exclusiv pentru porcine domestice și pentru mistreți. Odată ce s-a îmbolnăvit, animalul piere.

Modalitatea de infectare: prin contact cu material infectat. Cea mai mare cantitate de virus se conține în sânge. Astfel, în cazul în care animalul are contact cu sânge infectat, riscul de infectare este de 99%. Virusul se răspândește și prin contactul cu secrețiile (lacrimi, salivă) şi excrețiile (fecalele animalelor infectate) animalelor. Porcii sănătoși se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoși în cadrul mișcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte. Conținutul virusului poate exista și în salamurile afumate din carne de porc, deoarece prelucrarea termică a acestora este foarte slabă.

Simptome de infectare:

  • temperatură ridicată,
  • animalele nu vor să mănânce, sunt pasive,
  • beau multă apă,
  • există eliminări din toate orificiile
  • în unele cazuri se schimbă culoarea la piele.

Mesajul ANSA este ca proprietarii să notifice medicul veterinar din teritoriu despre fiecare caz de îmbolnăvire și să nu hrănească animalele cu resturi de bucătărie. Totodată, proprietarii de porcine sunt îndemnați să respecte măsurile de biosecuritate, ca de exemplu, să nu meargă la vecin să taie porcul, iar ulterior în aceeași haină să vină acasă și să hrănească porcii proprii.

Interdicții la vamă

Persoanelor fizice care traversează frontiera R. Moldova le este interzisă transportarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din/în Ucraina și România. „Interdicția de introducere în țară a cărnii de porc va fi instituită atâta timp cât autoritățile sanitar veterinare din țările vizate nu vor declara Ucraina și România ca fiind zone libere de pestă porcină africană”, a declarat Cristina Rău, purtătoare de cuvânt a Serviciului Vamal.

Serviciul Vamal informează că de la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până la 8 august 2018 au fost înregistrate 5 412 cazuri de transportare ilegală a cărnii sau a produselor din porc, fiind reținute în total circa 15,5 tone de produse din carne de porc. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la frontiera moldo-ucraineană.

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524

În România au fost eliminate, ucise, un număr de 49 816 porcine Au fost afectate 94 de localități – 14 în județele Satu Mare, Bihor, Salaj și 80 în județele Tulcea, Constanța, Galați, Brăila și Ialomița, transmite Ziare.com. Cel mai afectat este județul Tulcea, unde au fost sacrificați dintr-un singur loc peste 43 de mii de porci.

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România a precizat că se oferă despăgubiri pentru proprietarii animalelor, între 8 și 12 lei per kilogram, fiind finalizate până în prezent 51 de dosare, în baza cărora s-a achitat suma de 130 de mii RON.