Principală  —  IMPORTANTE   —   SMS de la Guvern cu…

SMS de la Guvern cu privire la Coronavirus. Cum explică autoritățile accesul la numerele de telefon ale cetățenilor

„Aveți grijă de sănătate. Sunați imediat medicul de familie dacă aveți febră sau tuse. Dacă v-ați întors din zone cu Coronavirus și vă simțiți rău, sunați 112”. SMS-uri cu acest text au fost expediate cetățenilor de către autorități în legătură cu declararea codului galben de alertă cu infecția cu noul tip de coronavirus. În acest context, Ziarul de Gardă a solicitat Guvernului să ne comunice de unde are acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor.

La Guvern ne-au comunicat că aceasta este o acțiune de informare a populație inițiată și realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Apelați pentru un comentariu, cei de la minister ne-au asigurat că nu dețin datele personale ale cetățenilor și că acțiunea a fost realizată în parteneriat cu operatorii naționali de telefonie mobilă.

„Am expediat o scrisoare oficial din partea doamnei ministru către toate companiile de telefonie mobilă (Moldcell, Orange și Unite), în care am solicitat să ne ajute cu un astfel de mesaj pentru informarea populației. Acces la numerele de telefon noi nu avem”, a declarat Veronica Istrate, șefă a serviciului de comunicare al MSMPS.

Aceasta a mai adăugat că SMS-urile au fost expediate gratuit de către operatorii de telefonie mobilă.

Autoritățile din R. Moldova au emis Cod galben de alertă la nivel național cu privire la epidemia cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la 24 februarie curent.

Autoritățile moldovene susțin că au întreprins mai multe măsuri în contextul de protecție și prevenire a coronavirusului. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare cu noul coronavirus.