Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretara de stat a Sănătății…

Secretara de stat a Sănătății – despre decizia CSE de a interzice plimbările în parcuri, decizia municipalității de a permite aflarea la terenuri de joacă și pedepsele ce ar putea fi aplicate în cazul celor care nu respectă Dispozițiile CSE

Foto-simbol

Tatiana Zatîc, Secretara de Stat a Sănătății, a declarat pentru ZdG că interdicțiile introduse de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), inclusiv cele privind plimbările prin parcuri, „sunt generate de faptul că cetățenii nu respectă restricțiile introduse anterior, iar aceste neglijări au generat sporirea numărului de infectări cu noul coronavirus”.

„Datele furnizate săptămânal de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ne-au demonstrat că normele de protecție în aceste locuri nu se respectă, iar capacitățile MAI de a controla toate aceste cazuri sunt limitate”, a spus Zatîc.

Întrebată despre decizia potrivit căreia sălile de sport, mallurile, locașurile de cult, rămân deschise, iar parcurile – închise, Secretara de stat a Sănătății a spus că „în spațiile închise, persoanele responsabile de activitatea acestor instituții pot asigura respectarea normelor sanitare: purtarea de măști, dezinfectarea, distanța socială, pe când în spațiile libere acest lucru e imposibil”.

Tatiana Zatîc

În legătură cu pedepsele ce ar putea fi aplicate în cazul celor care nu respectă deciziile CSE, și despre care nu se spune nimic în DISPOZIŢIA nr. 1 din 1 aprilie 2021, Tatiana Zatîc a precizat că eventualele pedepse vor fi aplicate în temeiul Codului Contravențional, dar că autoritățile mizează pe înțelegerea și implicarea societății, care ar permite îmbunătățirea indicatorilor ratei de îmbolnăviri și decese de COVID-19.

Mizăm mult pe suportul pe care, începând cu ziua de 3 aprilie, Ministerul Apărării îl va acorda angajaților MAI, astfel încât toate instituțiile și locurile publice vor fi verificate mai intens și mai minuțios”, a mai spus Zatîc.

În contextul deciziei Primăriei Chișinău de a permite plimbările prin parcurile din municipiu, într-un număr nu mai mare de trei persoane, Tatiana Zatîc a spus că „Autoritățile Publice Locale sunt obligate să aducă hotărârile lor în concordanță cu deciziile CNESP”.

Citește și: