Principală  —  IMPORTANTE   —   Sabinuța, Rodica, Alexei și Marin…

Sabinuța, Rodica, Alexei și Marin – patru suflete care și-au găsit îngeri păzitori printre cititorii ZdG 

impact zdg

Zilnic scriem, în speranța că lucrurile se vor schimba în bine, în speranța că autoritățile responsabile vor interveni și vor rezolva problemele cetățenilor. Totuși, de cele mai multe ori, în cazuri dificile, colacul de salvare nu vine de la autorități, ci de la oamenii simpli.

Poveștile care au adunat cele mai multe semne de solidaritate și empatie din partea cititorilor ZdG, au fost despre situații de viață aproape de necrezut: ale familiei Pahomii, care își trăiește fericirea, dar și lipsurile, într-un bloc fără condiții din Chișinău și povestea lui Marin, băiatul nevăzător din Briceni, care  locuiește singur într-un apartament în care mișună șoarecii. Cum s-a schimbat viața eroilor noștri, după ce au apărut în ZdG?

În februarie, curent, vă relatam povestea familiei Pahomii. Alexei, Rodica și fiica lor de numai șase luni, își duceau traiul într-un bloc dărâmat, fără apă potabilă, curent electric și căldură.  Și astăzi, în plină primăvară, membrii familiei Pahomii rămân a fi singurii locatari ai blocului deconectat de la rețelele electrice, termice și de apă. Energia electrică și sticlele cu apă, fiindu-le asigurate și acum de administrația centrului „SOS Autism” din vecinătate. 

La reportajul ZdG a reacționat multă lume. După un timp, am fost curioși să aflăm ce s-a schimbat de atunci în viața eroilor noștri. Rodica ne-a povestit că nu s-a așteptat la atâta empatie din partea unor persoane necunoscute. Este contactată și acum, peste două luni, pentru a li se oferi ajutor. 

Alexei, Rodica și Sabinuța Pahomii
foto: Ecaterina Alexandr

„Ultimul apel telefonic l-am primit din România. Telefona o doamnă care de mulți ani muncește peste hotare și vrea să ne ofere casa părinților ei din Brașov, pentru a locui acolo. Inițial, am crezut că este o glumă, apoi am înțeles că femeia vorbește cu toată seriozitatea”, povestește Rodica.

Soții au apreciat gestul femeii, cu toate acestea, au răspuns că preferă să rămână în R. Moldova. 

Colete din Italia, Franța, Anglia, Irlanda, SUA

Între timp, colete cu produse alimentare și hăinuțe pentru micuța Sabina continuă să vină și de la cetățenii de acasă, dar și de la cei aflați peste hotare. 

„La un moment, se adunaseră atâtea produse alimentare, că nu aveam unde le depozita, așa că am împărțit și altora care știam că au nevoie”. 

„Practic, la fiecare 2 săptămâni, cineva ne anunța că trebuie să ridicăm un colet de peste hotare. Am primit colete din Italia, Franța, Anglia, Irlanda, și chiar din SUA. Avem atâtea hăinuțe pentru Sabina, că nici nu reușim să o îmbrăcăm în toate”, povestește Rodica cu recunoștință. 

Nași pentru Sabinuța

Un caz și mai fericit e cel al unor oameni mărinimoși din Hâncești care, după ce i-au vizitat, au îndrăgit-o pe micuța Sabina și „s-au cerut de nani”.

„Ne-am bucurat enorm că Sabinuța va avea așa nani plini de omenie”, spune Rodica.

Sabinuța și Alexei Pahomii
foto: arhiva personală

La solicitarea doritorilor de a-i ajuta, soții Pahomii au deschis și două conturi bancare. Între timp, puțin câte puțin, pe aceste conturi s-a adunat suma de 20 000 de lei și 1 000 de euro. 

Rodica și Alexei leagă de acești bani speranța unui cămin familial, „cât de mic, dar să fie al nostru”. 

„Nu ne atingem de acești bani, i-am pus deoparte. Sunt prima piatră pentru temelia casei noastre”, ne-a mărturisit Rodica. 

20 000 de lei și 1 000 de euro

Rodica și Alexei sunt recunoscători tuturor celor care continuă să ofere un  grăunte de speranță visului lor de a-și crește puiul în condiții decente.

„De multe ori, cei care telefonează, întreabă de ce avem nevoie, le mulțumesc pentru apel, mai întâi, pentru dorința lor de a ne ajuta și apoi zic că orice ajutor este binevenit. Mi-e incomod să le cer ceva anume”.

„Vrem să le mulțumim tuturor pentru că au găsit câte ceva din puținul lor și ni l-au oferit nouă. Dumnezeu să le dea înzecit”, mai adaugă Rodica, vădit emoționată.

Donațiile pentru familia Pahomii continuă.

Donează pentru ca micuța Sabina să iasă din ruine:

Cont în EURO

Subdiviziunea: MICB, str. Decebal
Sucursala: MICB, str. Decebal
IBAN: MD04ML000002259A63160941
Nume, Prenume: Pahomii Rodica

Cont în LEI (MD)

Subdiviziunea: MICB, str. Decebal
Sucursala: MICB, str. Decebal
IBAN: MD59ML00000259A63160921
Nume, Prenume: Pahomii Rodica
Rodica Pahomii: or. Chișinău, 068419923.

Recent, v-am relatat povestea lui Marin, un tânăr orb din Briceni, care trăiește singur, în condiții greu de imaginat.

Marin Rusnac, nevăzător
foto: Ecaterina Alexandr

La câteva ore de la publicarea articolului, un tânăr din Chișinău i-a dus lui Marin produse alimentare și de igienă. Peste câteva zile, pe Facebook, a fost inițiată și o campanie de strângere de fonduri pentru a repara locuința lui Marin. Suma propusă a fost deja adunată, dar donațiile continuă.

Ion, tânărul din Chișinău, ne-a spus că povestea lui Marin l-a marcat și s-a gândit că, în aceste condiții de carantină, unui nevăzător îi poate fi și mai greu. Chiar dacă Marin locuiește tocmai la Briceni, Ion a avut doar un singur gând: să-l ajute chiar în aceeaşi zi!

Produse alimentare, oferite de un tânăr care a dorit să-și păstreze anonimatul

„Nu am putut rămâne indiferent. Imediat am mers și am cumpărat produse alimentare de primă necesitate, am pornit la drum și în câteva ore am ajuns la Briceni”, ne-a povestit tânărul.

După ce a văzut locuința lui Marin cu ochii săi, Ion are și mai multe frământări legate de condițiile de trai ale acestui tânăr.

„Marin stă în niște condiții de nedescris, iar asistenta socială susţine că astea-s condiții normale. N-am cuvinte…”, a comentat Ion pentru ZdG, după vizita sa la Briceni.


„Mama mea, nevăzătoare, şi-a donat pensia sa pentru Marin”

Peste câteva zile, un alt tânăr care, de asemenea, a dorit să-și păstreze anonimatul, a mers la Marin cu o sumă de bani, produse alimentare, haine și încălțăminte. 

Tânărul a recunoscut că, citind povestea lui Marin, parcă a retrăit durerea mamei sale care, acum 4 ani, și-a pierdut vederea. 

„Plângeam eu, plângea și mama. I-am povestit despre Marin și ea a decis să doneze toată pensia ei pentru o lună pentru ca Marin să nu îndure foame. S-au implicat și rudele, și vecinii. O bătrânică solitară mi-a dat 20 de lei din puținul ei”, a declarat Ion.  

L-am telefonat pe Marin după ce ajutorul a ajuns la el. Nu-și găsea cuvintele potrivite. Ne-a spus că e foarte bucuros, mulțumește pentru tot și ne-a dorit sănătate.

„Aveți grijă de voi, păziți-vă de coronavirus”, a mai adăugat Marin.

 „Uit din gustul mâncărurilor bunișoare, pentru că nu-mi permit să le cumpăr”, spunea el, anterior, dar acum Marin are produse pentru mai multe zile.

Strângere de fonduri pentru Marin: s-au adunat 3 137 dolari. 

Între timp, la 9 aprilie, a fost inițiată și o campanie de strângere de fonduri. 

Adriana Rotaru, inițiatoarea campaniei, ne-a povestit  că nu a putut rămâne indiferentă faţă de condițiile derizorii în care locuiește Marin și a decis să-l ajute. Mai ales că multă lume este dornică de a-i veni în ajutor, afirmă Adriana Rotaru.

„Citeam și mă înecam în lacrimi. Mă apucase o furie față de toți: autorități, asistența socială, și chiar față de vecini și rude… Chiar să-l lași așa, în voia sorții, să trăiască cu șoarecii?”, ne-a spus Adriana. 

„În timpul apropiat, un voluntar va pleca să constate situația reală. Vom estima valoarea costurilor necesare și vom începe repararea locuinței, pentru a-i oferi acestui băiat condiții decente de trai”, a mai menționat Adriana Rotaru.

Vă puteți alătura campaniei inițiate de Adriana Rotaru, făcând o donație AICI.

Marin și-a pierdut vederea pe când avea trei ani. După moartea părinților, locuiește singur într-un apartament insalubru, în care mișună șoarecii. E vizitat doar de poștașul care-i aduce pensia, o dată la 30 de zile. Primește doar o alocație de 1600 de lei care nu acoperă nici măcar coșul minim alimentar.

Marin Rusnac, or. Briceni, 060326629 

ZdG vă mulțumește pentru generozitate!