Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rusia anunță despre „exerciții speciale”…

Rusia anunță despre „exerciții speciale” efectuate în regiunea transnistreană, în ziua în care a invadat Ucraina. Textul comunicatului, identic cu unul de acum 9 luni

Sursa foto: mopmr.org

Ministerul rus al Apărării a publicat, în dimineața zilei de 24 februarie, un comunicat în care anunță despre „exerciții militare speciale” efectuate în regiunea transnistreană. Comunicatul vine în contextul în care Rusia a atacat Ucraina în jurul orei 05:30. Textul comunicatului este identic cu un alt anunț plasat pe site-ul Ministerului și care datează cu 16 iunie 2021.

„În divizia motorizată de pușcași a Grupului Operațional al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a R. Moldova au avut loc exerciții de pregătire practică specială a contingentului militar rus al forțelor de menținere a păcii”, scrie în comunicatul publicat pe site-ul oficial al Ministerul rus al Apărării.

Comunicatul vine în ziua în care Rusia a atacat Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare, iar textul comunicatului este identic cu un alt anunț plasat pe site-ul Ministerului și care datează cu 16 iunie 2021.

Așa-zisul Minister al Apărării al autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene” a emis câteva comunicate de presă, zilele trecute, prin care a anunțat că militarii din regiunea transnistreană au executat mai multe exerciții, atât în timpul zilei, cât și pe timp de noapte, „pentru a verifica și evalua pregătirea personalului militar, precum și pentru a îmbunătăți abilitățile profesionale ale militarilor în stăpânirea armelor și echipamentelor”.

Anunțul despre exercițiile din Stânga Nistrului vinea într-o perioadă tensionată în estul Ucrainei, din cauza conflictului ruso-ucrainean. Însă, așa-zisele forțe de ordine din regiune spuneau că, o parte a acestor exerciții militare au fost efectuate pentru a se pregăti de „Ziua Apărătorului Patriei”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Consiliul de Securitate al Rusiei a votat luni, 21 februarie, pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii. Occidentul a condamnat decizia Rusiei și a declarat că impune sancțiuni. Ucraina a solicitat convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU.