Reacția viceprim-ministrului Andrei Spînu, după ce un grup de transportatori a protestat în PMAN
„Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”. Asta spune viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ce un grup de transportatori au protestat joi, 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), cerând majorarea tarifelor pentru călătorii.
Potrivit viceprim-ministrului, anterior, un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și de a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri – de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.
„Spre exemplu, dacă, actualmente, tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate. Vreau, un pic mai multă responsabilitate. Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe Facebook.
În contextul, vicepremierul menționează că discuția despre tarife se va face doar „pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister”.
„Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice. Invit la dialog și moderație, spunând încă o dată că vom apăra în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”, a subliniat Spînu.
Pe 25 noiembrie, transportatorii au ieșit la un protest în PMAN, pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorii. Detalii aici.
„Ce ne-a făcut astăzi să ieșim în fața Guvernului? Pentru mulți dintre cei care astăzi sunt aici, câțiva ani în urmă ne-am bucur foarte mult și am spus că iată în sfârșit va fi o schimbare și acea schimbare va fi și în ramura transportului de pasageri, va fi o altă atitudine, vor fi implementate politici. Cu părere de rău, trebuie să constatăm că în domeniul transportului de pasageri ceea ce a fost, aceea și a rămas, iar pe unele domenii, situația s-a înrăutățit și mai tare”, a declarat un protestatar.
La începutul lunii noiembrie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că a depus un demers în adresa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) privind efectuarea calculelor și aprobarea tarifelor pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, dar MIDR nu ar fi venit cu o soluție în acest sens.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.