Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția proprietarului companiei care l-a…

Reacția proprietarului companiei care l-a invitat în R. Moldova pe artistul rus Danko: „Noi nu susținem războiul”

Proprietarul companiei „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, organizatorul concertului de la Palatul Național, la care urma să evolueze, pe 9 decembrie, artistul rus Danko, susține că nu a știut care este poziția artistului față de războiul din Ucraina atunci când l-a invitat să evolueze pentru publicul din R. Moldova. Potrivit lui Cornea, organizatorii concertului nu au avut intenția de a facepropagandă din spectacolul care a fost la Palatul Național”.

Într-o reacție pentru Ziarul de Gardă, Mihail Cornea, a declarat că a discutat cu artistul Danko, care i-ar fi confirmat că „nu are treabă cu chestia asta, nu a susținut”, referindu-se la războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. După invazia Rusiei asupra Ucrainei, în februarie 2022, Danko a postat pe Instagram un colaj foto cu artiștii și jurnaliștii ruși care au criticat războiul pornit de Putin, scriind: „Înainte, Rusia! O să câștigăm! Adevărul este de partea noastră!”.

„Noi am analizat după aia pagina lui Danko și am văzut unde am dat-o în bară cu situația asta. Mesajele și discuțiile mele cu Danko sunt fixate, chiar nu am știut, este o eroare personală a mea. (Scopul) nu a fost să jignim pe cineva sau să facem propagandă din spectacolul care a fost la Palatul Național (…) Personal am inscripții unde am vorbit cu el și i-am dat întrebări dacă nu are treabă cu chestia asta, nu a susținut, nu a fost spectacol undeva prin Crimeea, unde am primit răspuns că este „ok”, nu este o problemă. De asta am decis”, a declarat penru ZdG proprietarul companiei „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea.

Cât despre concertul electoral organizat în toamna lui 2020 pentru diaspora din Rusia, precum și despre vouchere de 1 000 de ruble, oferite persoanelor care au călătorit din Rusia spre R. Moldova, în perioada alegerilor anticipate, proprietarul companiei „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, spune că el și compania sa nu au avut și nici nu au apartenență politică, iar voucherele au fost oferite călătorilor în scopul promovării companiei.

„Noi nu avem apartenență politică și niciodată nu am avut. Noi nu susținem războiul Rusiei. (…) Noi suntem o organizație voluntară care pe timp de pandemie și acum, la moment, ajutăm oamenii care sunt blocați acolo (în Rusia n. r.). Dacă analizați pagina de Facebook, în activitatea noastră nu susținem și nicăieri nu am marcat susținerea războiului ce este acum în lume. Ceea ce s-a făcut cândva cu voucherele, este o promovare a companiei de transport. Sunt mai multe activități, dar nu este legat cu politica deloc și niciodată nu a fost”, a explicat Mihail Cornea.

Pe 9 decembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, a avut loc prima ediție a unui spectacol la care a fost decernat trofeul „Darul de Aur” pentru artiștii din R. Moldova. Invitatul de onoare al concertului a fost cântărețul rus Danko, care însă nu a fost lăsat să intre în țară, fiind blocat timp de câteva zile, potrivit acestuia, pe Aeroportul din Chișinău. Concertul a fost organizat de compania „Dar pentru Moldova”, care organizează curse de transport din R. Moldova spre Rusia și invers.

Pe 9 decembrie 2022, artistul rus Danko (Alexandr Fadeev), a publicat un scurt video pe rețelele de sociale, distribui și pe pagina companiei „Dar pentru Moldova”, în care a declarat că timp de două zile este blocat pe Aeroportul Chișinău și că urma să mai petreacă o noapte acolo. Ulterior, soția lui Danko a declarat pentru presa rusă că artistului i s-a interzis intrarea în R. Moldova „din motive politice și anume din cauza sprijinului Rusiei – locuind în Crimeea și vizitând Donbasul”.

Pe 12 decembrie, după publicarea articolului ZdG despre organizatorul concertului de la Palatul Național, de pe pagina de Facebook a companiei „Dar pentru Moldova” au dispărut imaginile video cu declarațiile lui Danko de pe Aeroportul Chișinău.

În noiembrie 2020, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat Igor Dodon și Maia Sandu, „Dar pentru Moldova” a organizat, la Moscova, un concert pentru diaspora din Rusia, scrie News Maker. Atunci, directorul general al organizației „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, a declarat pentru sursa citată că este vorba despre un ONG care reprezintă interesele diasporei și niciodată nu a fost implicat în activitate politică.

În iulie 2021, în perioada alegerilor parlamentare anticipate, companie de transport a anunțat că va oferi, gratis, vouchere în valoare de 1 000 de ruble rusești persoanelor care vor călători din Moscova sau Sankt Petersburg spre R. Moldova și invers. Voucherele urmau a fi oferite pe 11 iulie, chiar în ziua scrutinului parlamentar anticipat. Atunci, PAS a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC), Procuratura Anticorupție (PA) și Inspectoratul General al Poliției (IGP), pe motiv că acțiunea ar reprezenta, de fapt, coruperea alegătorilor.