Principală  —  IMPORTANTE   —   Protest pe timp de război.…

Protest pe timp de război. Președintele raionului Orhei a chemat primarii și managerii instituțiilor publice din raion la un protest în fața Guvernului: „Vă anunț că intrăm în grevă japoneză”. Ce îi nemulțumește – VIDEO

Administrația raionului Orhei amenință autoritățile centrale cu grevă și anunță un protest luni la Guvern. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, ales pe lista Partidului „ȘOR”, a chemat toți managerii instituțiilor publice din Orhei la un protest în fața Guvernului și amenință că începând de astăzi conducerea instituțiilor din raion intră în grevă japoneză din cauza majorării prețurilor la facturi.

Țurcanu spune că dacă administrațiile publice locale de toate nivelurile nu primesc suma pe care o consideră corectă, din bugetul statului, atunci edilii și conducătorii instituțiilor publice din Orhei, între care grădinițe, școli și case de cultură, vor menține greva japoneză până când Parlamentul nu se va întruni în ședință pentru a face rectificări la bugetul de stat.

În context, președintele raionului Orhei a înregistrat un mesaj pe care l-a expediat primarilor și managerilor instituțiilor publice din Orhei pe care i-a invitat luni, 28 martie, cu începere de la ora 9:30, la un protest în fața Guvernului. Țurcanu, membru al partidului „ȘOR”, partid condus de deputatul fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani și care se află în opoziție, în Parlamentul de la Chișinău, i-a invitat pe primarii din raionul Orhei și cei din administrația publică locală să-și ia zi liberă din cont propriu, pentru a participa la protestul din fața Guvernului.

Deocamdată nu este clar câți dintre primari și manageri de instituții au dat curs acestei invitații.

Vin cu acest mesaj pentru a vă invita mâine și a vă anunța că de mâine toată Administrația publică locală de nivelul întâi, de nivelul doi, cu toate instituțiile subordonate – grădinițe, biblioteci, case de cultură, administrația primăriilor și școlile din raionul Orhei vor intra în greva japoneză pentru a atenționa factorii decizionali centrali asupra situației catastrofale în care ne aflăm în legătură cu mărirea prețurilor la toate facturile. Știm că urmează, cel puțin așa se vehiculează, că urmează ședința Parlamentului, unde, în aprilie, când, nu cunoaștem.

Această grevă japoneză va dura până în ziua în care va avea loc ședința Parlamentului, pentru a rectifica bugetul de stat, pentru a face modificările necesare și pentru a aloca resursele financiare indispensabile bunei funcționări a tuturor instituțiilor bugetare și vom fi atenți ce se va vota în Parlament.

Această grevă japoneză vine că arate solidaritatea între administrația publică locală de nivelul întâi, de nivelul doi, între instituțiile bugetare – grădinițele, casele de cultură, bibliotecile. Noi trebuie să fim cu toții solidari și să arătăm că aveam o poziție comună. În sensul acesta, dragi manageri, am invitat toți șefii de grădinițe, toți șefii de cultură, toți primarii. Vă invit pe toți, o să avem reprezentanți de la Direcție, în fața Guvernului. Intrarea e de pe strada Pușkin. La 9:30, fac apel la dumneavoastră. Putem cu toții să scriem cerere din cont propriu pentru că nu o să fim la serviciu. Eu cred că acest gest de solidaritate cumva presupune și acest mic efort. Un pic și financiar o să ne coste ziua de muncă de mâine. Înțelegem că toți suntem ocupați, avem planificări, avem ședințe, avem chestii indispensabile. Credeți-mă, la mine nu sunt mai puține chestii care trebuie gestionate, dar cumva o să prioritizăm și pentru noi prima prioritate pentru mâine este ca să ne întâlnim cu toții la Guvern și să declarăm acolo că intrăm în grevă japoneză”, se menționează în mesajul înregistrat de Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei.

Acțiunea de protest e programată pentru astăzi, în fața Guvernului, cu începere de la ora 9:30.

La acțiune participă mai mulți primari și conducători ai instituțiilor publice din raion.

Greva japoneză este o grevă simbolică, fără încetarea lucrului, manifestată printr-un semn distinctiv, purtarea unei banderole de către participanți.

Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a fost candidat la funcția de deputat pe lista partidului „ȘOR” la alegerile parlamentare anticipate 11 iulie 2021.