Proiectul Guvernului care „lovește” în cetățeni

Guvernul R. Moldova a solicitat Biroului permanent al Parlamentului să examineze în regim prioritar un proiect de lege care prevede soluționarea de rambursare a sumei de 13,58 miliarde de lei, rămase restanță după lichidarea celor trei bănci BEM, BS și Unibank, notează mold-street.com.

Documentul care deja se află în Parlament prevede că Ministerul Finanțelor va emite și transmite BNM obligațiuni de stat în sumă de 13,58 miliarde de lei pentru rambursarea garanției de stat acordată la 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015.

Obligațiunile de stat vor fi plasate pe un termen de 25 de ani cu o rată fixă de 5%, condiția este ca rata inflației să nu depășească 5% anuale.

Achitarea acestor obligațiuni urmează să începă din 2017. Astfel, tot venitul BNM transferat către bugetul de stat începând cu 2017 și până în 2042 va fi îndreptat spre răscumpărarea acestor obligațiuni.

Deci, ne vine nota de plată! 13,5 miliard de lei se transformă în 25 de miliarde, care vor fi plătite în următorii 25 de ani! Cine va plăti? Bugetul și implicit fiecare cetățean al acestei țări. Aproximativ 10 mii de lei de căciulă brumărie… Mi se pare o soluție profund nedreaptă: unii fură, alții plătesc… De ce cei care au furat sau care au fost complicii direcți ai furtului trebuie să decidă cine trebuie să plătească?!”, opinează Ion Sturza, ex-premier al R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. slava

  din cate cunosc, acest proiect de lege este coordonat si cu fondul monetar in cadrul gasirii solutiilor pentru depasirea crizei.. astfel, cred ca o sa beneficiem si de un ajutor astfel ca cetatenii sa nu resimta pagubele pricinuite de guvernarea corupta al lui Filat si cateilor sai prin furtul miliardului de dolari din sistem!

 2. Aurel

  și asta o spune individul care a preluat, falimentat și vîndut pe bucăți fabricile de conserve de la Ungheni și Florești după ce acestea beneficiaseră de credite de peste 80 milioane dolari de la Banca Mondială. omul care nu achită nici o taxă în RM, gura băi Sturza închide-o că mie silă de tine

 3. Aliona Borta

  Un mare mersi lui Filat, ca o sa ajunga iaca si copii nostri sa sufere din cauza furturilor acestuia 🙁 Nu loveste aici Guvernul ci sunt solutii optime de depășirea crizei.

  • Gerald Butler

   Tocmai de asta, trebuie sa suportam deja consecintele furtului miliardului. Oare cand ii va fi demonstrata vina, Filat va intoarce banii? Macar o parte din aceasta suma. Sau o sa plece Angela undeva prin Maldive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *