Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima persoană din R. Moldova…

Prima persoană din R. Moldova infectată cu COVID-19 mărturisește despre experiența pe care a trăit-o: ,,Dacă nu erau medicii, astăzi eu eram în altă parte”

Prima femeie din Republica Moldova depistată cu Covid 19, venită din Italia la data de 7 martie, a oferit mai multe detalii despre experiența pe care a trăit-o în urma infectării cu noul coronavirus. Acum o lună, atunci când autoritățile au confirmat primul caz de COVID-19 în țară, președintele Igor Dodon a dezvăluit numele pacientei, iar ulterior aceasta a fost acuzată de prim-ministrul Ion Chicu de iresponsabilitate.

Femeia a fost internată în Italia, a părăsit instituția, s-a urcat în avion și a venit acasă. Cetățenii R. Moldova sunt așteptați acasă, dar trebuie să manifeste responsabilitate. Aici avem o iresponsabilitate totală și doamna a pus în pericol mai multe persoane”, declarase premierul Ion Chicu, a doua zi după cele întâmplate, pe 8 martie, atunci când și șeful statului, Igor Dodon, a dezvăluit numele pacientei.

,,Nu este adevărat că am fugit din spitalul din Italia. Nu este adevărat ce s-a spus la televiziuni. Mai ales ce a vorbit domnul Dodon și domnul Chicu”, susține prima pacientă infectată cu coronavirus din R. Moldova, într-o intervenție live în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, moderată de jurnalistul Alexandru Cozer.

VIDEO/ Președintele, criticat pentru că a dezvăluit numele pacientei diagnosticate cu coronavirus: „Este inadmisibil cum a procedat”

Femeia a povestit în cadrul emisiunii de la Jurnal TV că, de fapt, atunci când s-a îmbolnăvit credea că a răcit, iar după câteva zile când a observat că simptomele nu dispar s-a adresat spitalului din localitate, fiindu-i frică că ar putea avea coronavirus. 

Ulterior, medicii italieni ar fi externat-o, spunându-i că nu este infectată și i-au prescris antibiotice. Când ea s-a întors în casa italiencei, fiica acesteia i-ar fi spus că nu mai are nevoie de serviciile ei și a cazat-o într-un hotel.

,,Fiica femeii unde lucram a hotărât să mă cazeze într-un hotel. Dar hotelul a lucrat doar două zile, deoarece nu avea clienți. Am fost nevoită să-mi cumpăr bilet, să vin acasă și să mă lecuiesc la mine în țară. În spitalul din Italia mi-au spus că am pneumonie și trebuie să stau la pat și să mănânc fructe. Eu când am venit acasă totul era închis și frig. Vecinii m-au luat la călduț și au sunat-o pe fiica femeii de care aveam grijă și i-a zis să vină să mă ia că eu nu am niciun virus”, a povestit femeia în cadrul emisiunii ,,Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Aceasta spune că acum se simte mai bine decât acum o lună.

,,Vreau să mulțumesc medicilor de la Spitalul Republican, pentru că dacă nu mă ajutau, astăzi eu eram în altă parte”, mărurisește femeia.

Primul caz confirmat de infectare prin Coronavirus de tip nou în Republica Moldova a fost înregistrat la data de 7 martie. Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, transportată la instituția medicală. 

Iar la data de 21 martie, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că prima femeie diagnosticată cu noul coronavirus, care la data de 7 martie a revenit în Republica Moldova cu avionul de pe cursa Chișinău-Milano, a fost tratată.