• VIDEO/ Președintele, criticat pentru că a dezvăluit numele pacientei diagnosticate cu coronavirus: „Este inadmisibil cum a procedat”

  VIDEO/ Președintele, criticat pentru că a dezvăluit numele pacientei diagnosticate cu coronavirus: „Este inadmisibil cum a procedat”
  vizualizări
  09 martie 2020 | 16:34

  Președintele Igor Dodon a dezvăluit în dimineața zilei de luni numele primei paciente care a fost diagnosticată în R. Moldova cu coronavirus. Gestul șefului statului este considerat de către experți drept o încălcare a Legii privind protecția datelor cu caracter personal, dar și a Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului.

  Contactat de Ziarul de Gardă, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, ne-a comunicat că expunerea numelui și a prenumelui pacientei încalcă atât drepturile persoanei vizate, cât și a rudelor acesteia.

  Sergiu Bozianu

  „Identitatea persoanei precum și diagnosticul, dar și informația despre cum a fost internată și ce s-a întâmplat mai departe, reprezintă în sensul legii secret medical sau informații despre starea de sănătate. Dezvăluirea în public a numelui și prenumelui, care duc direct la identificarea persoanei, contravine la cel puțin două legi”, spune Bozianu.

  Potrivit expertului, anterior au fost făcute publice informații despre vârsta pacientei, cursa aeriană cu care a revenit in țară, dar și alte informații care, împreună cu numele și prenumele ei pot duce la identificarea persoanei.

  „Când a fost dezvăluit numele și prenumele, practic nu mai avem loc de interpretare și putem identifica persoana”, subliniază Sergiu Bozianu.

  De aceeași opinie este și juristul Ion Guzun de la Centrul pentru de Resurse Juridice din Moldova care mai adaugă că autoritățile nu sunt în drept să ofere informații detaliate despre starea de sănătate a pacientei.

  Ion Guzun

  „În primul rând, toate aceste declarații trebuie făcute doar de persoanele autorizate și care pot gestiona această situație de criză. Nu cred că președintele este persoana cea mai indicată să facă asemenea declarații. O acțiune din cadrul unui eveniment public s-a transformat în divulgarea numelui persoanei diagnosticate. Treptat autoritățile au difuzat informații despre starea de sănătate, spitalul unde află, etajul, ceea ce duce la identificarea acestei persoane”, susține juristul.

  Declarațiile președintelui și ale autorităților pe marginea acestui caz sunt criticate și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, care menționează că nimeni nu are dreptul să divulge identitatea persoanei diagnosticată cu coronavirus, dar nici detalii specifice despre starea ei de sănătate.

  Ala Nemerenco

  „Este inadmisibil cum a procedat. Această informație este confidențială și nimeni nu are dreptul s-o divulge. Foarte multe s-au scurs în spațiul public, inclusiv informații despre diagnosticările pacientei. Era suficient să se spună că pacienta suferă și de alte boli, fără să se nominalizeze că are și diabet, și hipertensiune, și că e obeză. E o chestie pe care nimeni nu are dreptul să și-o permită. E o stigmatizare, mai ales că ieri asupra pacientei s-au înaintat atâtea învinuiri, inclusiv din partea premierului. Ministerul Sănătății nu a avut dreptul să trimită această informație la Președinție”, a menționat Ala Nemerenco pentru Ziarul de Gardă.

  Ziarul de Gardă a expediat o solicitare de informație în adresa Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) pentru a afla dacă autoritatea s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Până la recepționarea unui răspuns oficial, reprezentanții instituției ne-au comunicat că CNPDCP „cu siguranță va analiza acest caz” pentru că este vorba de date din categoria specială, acest caz având „o conotație mai gravă”.

  Articolul 12:

  Toate datele privind identitatea şi starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, pronosticul, tratamentul, precum şi datele cu caracter personal sînt confidenţiale şi urmează a fi protejate şi după moartea acestuia.

  Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mesajul lui Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, pentru a construi împreună România

  Președintele român Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Iohannis a precizat că este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, din ţară şi din stră…
  Mesajul lui Iohannis de Ziua Românilor de Pretutindeni: Este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, pentru a construi împreună România

  Aprope un an de când Șor a fugit din R. Moldova. La ce etapă se află dosarul pe faptul trecerii ilegale a frontierei

  În vara anului trecut, Procuratura informa că a pornit un dosar penal pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor. Acuzatorii de stat menționau atunci că fuga lui Șor, care avea…
  Aprope un an de când Șor a fugit din R. Moldova. La ce etapă se află dosarul pe faptul trecerii ilegale a frontierei

  Trump amână summitul G7 din iunie și spune că i-ar plăcea să invite alte țări, printre care Rusia

  Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie în Statele Unite şi că va invita alte ţări să se alăture reuniunii, scrie BBC, citat de Digi24. „Nu am sentimentu…
  Trump amână summitul G7 din iunie și spune că i-ar plăcea să invite alte țări, printre care Rusia

  Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără sărutatul icoanelor și cu abținere de la ritualul sfintei împărtășanii

  Începând cu 5 iunie, autoritățile au permis întrunirile cu caracter religios, precum și oficierea slujbelor religioase, însă cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. În acest sens, Comisia na…
  Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără sărutatul icoanelor și cu abținere de la ritualul sfintei împărtășanii

  Video/Clinica Juridică ZdG: Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală

  De la lansarea rubricii „Consultanță Juridică la ZdG”, majoritatea cititorilor au fost interesați de modul în care funcționează sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală în R. Moldova. Mai multe î…
  Video/Clinica Juridică ZdG: Despre asigurarea obligatorie de asistență medicală

  COVID-19 a mai luat viața a 3 persoane: Bilanțul deceselor ajunge la 294

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează despre înregistrarea a încă trei decese provocate de COVID-19 în R. Moldova. Astfel, bilanțul național ajunge deja la 294 d…
  COVID-19 a mai luat viața a 3 persoane: Bilanțul deceselor ajunge la 294