Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președintele, criticat pentru că…

VIDEO Președintele, criticat pentru că a dezvăluit numele pacientei diagnosticate cu coronavirus: „Este inadmisibil cum a procedat”

Președintele Igor Dodon a dezvăluit în dimineața zilei de luni numele primei paciente care a fost diagnosticată în R. Moldova cu coronavirus. Gestul șefului statului este considerat de către experți drept o încălcare a Legii privind protecția datelor cu caracter personal, dar și a Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului.

Contactat de Ziarul de Gardă, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, ne-a comunicat că expunerea numelui și a prenumelui pacientei încalcă atât drepturile persoanei vizate, cât și a rudelor acesteia.

Sergiu Bozianu

„Identitatea persoanei precum și diagnosticul, dar și informația despre cum a fost internată și ce s-a întâmplat mai departe, reprezintă în sensul legii secret medical sau informații despre starea de sănătate. Dezvăluirea în public a numelui și prenumelui, care duc direct la identificarea persoanei, contravine la cel puțin două legi”, spune Bozianu.

Potrivit expertului, anterior au fost făcute publice informații despre vârsta pacientei, cursa aeriană cu care a revenit in țară, dar și alte informații care, împreună cu numele și prenumele ei pot duce la identificarea persoanei.

„Când a fost dezvăluit numele și prenumele, practic nu mai avem loc de interpretare și putem identifica persoana”, subliniază Sergiu Bozianu.

De aceeași opinie este și juristul Ion Guzun de la Centrul pentru de Resurse Juridice din Moldova care mai adaugă că autoritățile nu sunt în drept să ofere informații detaliate despre starea de sănătate a pacientei.

Ion Guzun

„În primul rând, toate aceste declarații trebuie făcute doar de persoanele autorizate și care pot gestiona această situație de criză. Nu cred că președintele este persoana cea mai indicată să facă asemenea declarații. O acțiune din cadrul unui eveniment public s-a transformat în divulgarea numelui persoanei diagnosticate. Treptat autoritățile au difuzat informații despre starea de sănătate, spitalul unde află, etajul, ceea ce duce la identificarea acestei persoane”, susține juristul.

Declarațiile președintelui și ale autorităților pe marginea acestui caz sunt criticate și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, care menționează că nimeni nu are dreptul să divulge identitatea persoanei diagnosticată cu coronavirus, dar nici detalii specifice despre starea ei de sănătate.

Ala Nemerenco

„Este inadmisibil cum a procedat. Această informație este confidențială și nimeni nu are dreptul s-o divulge. Foarte multe s-au scurs în spațiul public, inclusiv informații despre diagnosticările pacientei. Era suficient să se spună că pacienta suferă și de alte boli, fără să se nominalizeze că are și diabet, și hipertensiune, și că e obeză. E o chestie pe care nimeni nu are dreptul să și-o permită. E o stigmatizare, mai ales că ieri asupra pacientei s-au înaintat atâtea învinuiri, inclusiv din partea premierului. Ministerul Sănătății nu a avut dreptul să trimită această informație la Președinție”, a menționat Ala Nemerenco pentru Ziarul de Gardă.

Ziarul de Gardă a expediat o solicitare de informație în adresa Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) pentru a afla dacă autoritatea s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Până la recepționarea unui răspuns oficial, reprezentanții instituției ne-au comunicat că CNPDCP „cu siguranță va analiza acest caz” pentru că este vorba de date din categoria specială, acest caz având „o conotație mai gravă”.

Articolul 12:

Toate datele privind identitatea şi starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, pronosticul, tratamentul, precum şi datele cu caracter personal sînt confidenţiale şi urmează a fi protejate şi după moartea acestuia.

Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului