Principală  —  IMPORTANTE   —   Premierul interimar Aureliu Ciocoi a…

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat ce salariu lunar primește de la Guvern

Premierul interimar al Cabinetului de miniștri aflat în demisiei, ministru în exercițiu al Ministerului de Externe, Aureliu Cioicoi, susține că ridică un salariu lunar de 15 890 de lei de la Guvern. Declarația a fost făcută de Ciocoi miercuri seara, 9 iunie, în cadrul emisiunii Cutia neagră de la TV8.

„Sincer, acum la mână, ridic 15 890 de lei”, acesta a fost răspunsul scurt oferit de premierul interimar, fără a mai adăuga alte comentarii.

În anul 2020, premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a menționat că a ridicat un salariu de peste 108 mii de lei din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), dar și peste 123 mii de lei din funcția de consilier al fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, în domeniul politicii externe. Datele se conțin în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, depusă de Ciocoi la data de 30 martie curent.

Conform informațiilor din declarația de avere depusă recent, premierul interimar mai deține două terenuri, o casă de locuit moștenită, un apartament dobândit în 2003 și un Mercedes-Benz GLK 320 CDI, fabricat în 2009 și cumpărat în 2017 cu 7,5 mii de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 130 mii de lei. În instituții financiare din Germania și Moldova, familia Ciocoi păstrează 37 mii de euro, 41 de mii de USD și peste 55 de mii de lei.

Aureliu Ciocoi are 52 de ani. Este născut în Chișinău, este căsătorit și are un copil. A deținut anterior funcția de ambasador al R. Moldova în mai multe țări, inclusiv în SUA, Germania, China sau Danemarca. A activat, la începutul anilor 90 în calitate de jurnalist.

ZdG a scris anterior că Aureliu Ciocoi împreună cu soția sa, Tatiana, dețin în proprietate un apartament de 132 m.p. amplasat chiar în centrul Chișinăului, pe str. Vlaicu Pârcălab, care acum se regăsește în declarația de avere.

Bunul imobil a fost obținut de soții Ciocoi încă în 2004, în urma unui contract de investiție. În acea perioadă, Aureliu Ciocoi era secretar al Ambasadei R. Moldova în Germania, iar ulterior, șef de Secție în cadrul Direcției Generale Drept Internațional și Tratate a MAEIE.

În 2017, soții Ciocoi au vândut un alt apartament pe care-l dețineau în proprietate, amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, obținând, conform declarațiilor de avere și interese, doar 315 mii de lei, deși prețul de piață al unui asemenea bun imobil este mai mare.

Aureliu Ciocoi a fost numit premier interimar al R. Moldova la 1 ianuarie 2021, după ce Ion Chicu a anunțat la 26 decembrie 2020 că va asigura interimatul acestei funcții doar până la sfârșitul anului 2020. Ciocoi a deținut în ultimul an, consecutiv și succesiv, în două rânduri, funcția de consilier al președintelui Igor Dodon și cea de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.