Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Comisiei de la Veneția,…

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, anunță că instituția va veni curând cu o opinie cu privire la Legea Procuraturii: „În discuțiile cu majoritatea actuală am accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba”

Aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Gianni Buquicchio, a menționat că Comisia de la Veneția va veni în perioada următoare cu o opinie cu privire la modificările operate la Legea cu privire la Procuratură.

În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 20 octombrie, la Parlamentul de la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a mai menționat, în contextul modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură, că în discuțiile cu majoritatea actuală a accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba.

„Comisia de la Veneția și Consiliul Europei cooperează cu R. Moldova deja de mai multe decenii. Până acum am lucrat destul de bine cu mai mulți președinți, cu diferite Parlamente. Un succes de care am avut parte, care a fost votat de majoritate cu sprijinul opoziției, vorbesc despre amendamentele cu privire la legea privind reforma judiciară. Acum, după cum cunoașteți sunt și probleme în R. Moldova. Au fost întrebări cu privire la legea cu privire la Procuratură. Au fost întrebări cu privire la alegerea unor membri ai CSM. Au fost întrebări și cu referire la componența CEC. 

Cât privește Procuratura, și evenimentele din săptămâna precedentă, Comisia de la Veneția va veni cu o opinie cu referite la Legea Procuraturii. În R. Moldova acum s-au lansat mai multe reforme, mai multe mișcări, mai multe schimbări. În discuțiile cu majoritatea actuală am accentuat importanța faptului să nu se confunde urgența cu graba. Majoritatea parlamentară a fost aleasă de moldoveni pentru a realiza anumite obiective, respectiv trebuie să le dea satisfacție. Electoratul își dorește lupta cu corupția, o justiție eficace și cer o viața mai bună în această țară. Majoritatea parlamentară trebuie să țină cont de aceste păreri. Pentru a realiza toate aceste lucruri majoritatea parlamentară nu trebuie să se grăbească și să ajungă la niște soluții care să fie bazate pe un consens cât se poate. Atunci când vorbesc despre faptul că trebuie să existe dialog mă refer la dialog cu opoziția. Trebuie să fie constructiv. Au dat dovadă de constructivism atunci când au adoptat reforma Constituției. Trebuie să existe dialog și cu societatea civilă.

„(…)Într-adevăr, viteza cu care s-a acționat a fost mare, însă nu vă pot da acum un răspuns pentru că trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea, ceea ce se va face în următoarele câteva săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu privire la lege. Cu privire la procedură, aceasta este în mâna justiției și noi nu putem interveni în acest sens”, a declarat Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Gianni Buquicchio, efectuează o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 19-21 octombrie.

Grupul de lucru urmează se reunește cu următorii reprezentanți ai autorităților moldovenești:

• Președinta Republicii Moldova
• Reprezentanții Curții Constituțională
• vicepreședintele Parlamentului și membrii Comisiei juridice numiri și imunități ale Parlamentului
• vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
• ministrul justiției
• Consiliul Superior al Magistraturii
• directorul Centrului Național Anticorupție
• directorul Autorității Naționale de Integritate

Modificările la Legea cu privire la Procuratură, care se referă, în principal, la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), au fost aprobate marți, 24 august, în lectura a doua, lectură finală.

PG a dat aviz negativ asupra proiectului de modificare a Legii Procuraturii.  Potrivit PG, „autorii de fapt urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru eliberarea din funcție înainte de termen a procurorului general”.

După modificările aprobate, Procuratura Generală (PG) a emis la 23 august un comunicat de presă prin care a anunțat că „s-a adresat structurilor internaționale cu apelul de a fi analizată compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, ce se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului General, precum și la modificarea componenței CSP, cu standardele europene de specialitate”.