• Poate fi elaborat un vaccin în R. Moldova? Președintele AȘM, despre activitatea cercetătorilor pe timp de pandemie

  Poate fi elaborat un vaccin în R. Moldova? Președintele AȘM, despre activitatea cercetătorilor pe timp de pandemie
  vizualizări
  14 aprilie 2020 | 06:36

  „Experți în domeniu avem, dar elaborarea unui vaccin necesită investiții serioase și laboratoare virusologice echipate după cele mai moderne standarde internaționale. Cred că realizarea unui atare obiectiv în condițiile actuale ale țării noastre nu este posibilă”, a precizat președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, într-un interviu acordat pentru ZdG.

  Totodată, potrivit acestuia, savanții vin cu soluții de alternativă, cel puțin pentru perioada în care nu vom avea un vaccin autentic.

  „La 8 aprilie, comunitatea științifică, membrii AȘM, în cadrul unei întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, au venit cu o serie de propuneri pentru profilaxia și tratamentul bolnavilor de COVID-19. Una dintre acestea constă în aprobarea și administrarea plasmei convalescente la pacienții care se află în stare critică. Conform informației transmise de academiciana Eva Gudumac, președinta Comisiei pentru probleme medicale a Consiliului Societății Civile de pe lângă președinte, plasma urmează a fi colectată în cadrul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui de la persoane deja vindecate de COVID-19.

  În sângele persoanelor însănătoșite s-au format deja anticorpi capabili să combată coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2. Altfel spus, ideea constă în utilizarea anticorpilor dezvoltați de organismul persoanei vindecate pentru a ajuta pacienți în stare gravă să lupte cu coronavirusul”, afirmă Tighineanu pentru ZdG, menționând că plasma celor 107 persoane tratate „ar putea juca rolul de remediu provizoriu până la elaborarea unui vaccin autentic”.

  În același timp, el relatează că membrii AȘM, grupuri de cercetători performanți, prin intermediul mediului virtual, lucrează în diferite parteneriate pan-europene la elaborarea unor propuneri de proiecte interdisciplinare pentru Programul Orizont-2020, în care tangențial se reflectă și problema prevenirii și stopării epidemiilor prin identificarea unui vaccin care ar forma rezistența omului la diversitatea de viruși din familia coronavirusurilor.

  „Doar prin colaborări la scară internațională, prin conjugarea eforturilor savanților de elită din diferite țări, putem câștiga războiul cu pandemia COVID-19”, precizează academicianul.

  Ca și alte domenii, cercetarea din Republica Moldova este afectată de pandemia de coronavirus de tip nou, susține președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu. Totodată, academicianul menționează că mediul științific își aduce aportul în prevenirea răspândirii virusului prin evenimente, apeluri publice și donații.

  Ion Tighineanu afirmă că activitatea AȘM este continuată de la distanță și sunt respectate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, din a cărei componență face parte.

  „Am fost nevoiți să anulăm sau să transferăm pentru altă perioadă mai multe evenimente, precum și organizarea și participarea la foruri științifice din țară și de peste hotare. În perioada 18-19 martie AȘM trebuia să fie gazda ședinței conducerii Federației Academiilor de Științe Europene, dar, din cauza situației epidemiologice nefavorabile, ședința a fost realizată în spațiul virtual. S-a recurs la amânarea cu câteva luni a depunerii propunerilor de proiecte pentru anumite domenii ale Programului European Orizont-2020. Cu mari probleme se confruntă colegii noștri care trebuie să efectueze cercetări experimentale, uneori în procese continue, care nu pot fi realizate la distanță”, spune academicianul.

  El menționează că membrii AȘM și alți cercetători și-au donat salariul pentru o zi de muncă în susținerea eforturilor medicilor, au venit cu informații, explicații, recomandări într-o serie de emisiuni radio și TV, cu publicații pe diverse site-uri de știri. Totodată, Academia de Științe și Consiliul Directorilor celor 19 institute de cercetare din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării „și-au exprimat solidaritatea față de eforturile pe care le întreprind instituțiile de competență din țară pentru a limita extinderea epidemiei de COVID-19”.

  Președintele AȘM subliniază faptul că, în pofida multor presupuneri speculative în diferite cercuri, cercetările aprofundate denotă, totuși, proveniența naturală a acestui virus.

  „Actualmente, cercetătorii din mai multe țări ale lumii depun eforturi substanțiale pentru a dezvălui originea coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2. În particular, în susținerea originii naturale au venit recent câteva echipe de cercetători din SUA, Marea Britanie și Australia, care au publicat genomul virusului SARS CoV-2 în revista internațională „Nature Medicine”, menționează acesta.

  Academicianul consideră că „apariția coronavirusului de tip nou este rezultatul dezastrului generat la scară globală de activitatea omului, contaminării mediului ambiant, dezechilibrării proceselor din natură, iar răspândirea epidemiei COVID-19 reprezintă un bumerang, o prevenire a omenirii din partea naturii”.

  „Cred că a venit timpul ca toate țările să-și consolideze eforturile pentru a ocroti, pe de o parte, mediul ambiant, iar pe de altă parte, să elaboreze un scut de protecție colectivă împotriva calamităților naturale, virusurilor, dar și a dezastrelor provocate de activitatea umană. Este elocventă în acest sens ameliorarea considerabilă a situației pe Pământ după izolarea forțată a comunităților umane, mai ales în orașele supraaglomerate, sistarea activității primejdioase a fabricilor și uzinelor. Zilnic putem urmări cum „răsuflă” Terra mai liber, cum revin animalele și păsările în locurile anterior populate de ele, cum reînvie flora, cum se limpezesc apele râurilor și ale mărilor. Pe fundalul argumentelor științifice solide ale cercetătorilor și apărătorilor mediului, aceste observații, „stând acasă” și având timpul anterior lipsă pentru familie, pentru meditație, ne îndreaptă spre ideea vremelniciei noastre pe pământ, la cât este de fragilă viața omului, mai ales dacă a încercat să sfideze legile Naturii în loc să caute armonia și echilibrul de a conviețui spre binele civilizației umane”, punctează el pentru ZdG.

  Până acum, conform informațiilor oficiale, în R. Moldova au fost înregistrate 1712 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 107 pacienți s-au tratat, 36 au decedat, iar 168 se află în stare gravă. În lume au fost înregistrate peste 1,9 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus; peste 119 mii de oameni au murit, iar peste 442 de mii s-au tratat.

  Potrivit cercetătorilor, noul coronavirus ar fi fost transmis de la pangolin, un animal vânat pentru carne și solzi, primul caz fiind înregistrat în China, în decembrie 2019.

  În prezent, mai multe companii farmaceutice creează un potențial vaccin pentru noul virus, care ar putea să apară pe piață abia peste cel puțin un an. Principalele recomandări ce trebuie urmate sunt: spălatul cât mai des pe mâini cu săpun, păstrarea distanței sociale de un metru și evitarea atingerii nasului, ochilor și gurii.

  Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de COVID-19 la 11 martie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Ambasada Republicii Moldova în Ucraina aduce la cunoștință cetățenilor Republicii Moldova condițiile actualizate de traversare a frontierei moldo-ucrainene. Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asoc…
  Informaţii actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei

  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic organizează protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în semn de solidaritate cu Platforma Națională din Belarus referitor la…
  Video/ Protest la Ambasada Republicii Belarus la Chișinău, în contextul situației din Belarus: „Rezistă, Belarus!”

  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a anunțat soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parl…
  Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a anunțat joi, 12 august, că în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-PPDA au fost luate mai multe decizii în legătură cu situația din Agricultu…
  Anunțul făcut de Ciubuc după discuțiile despre situația în Agricultură: „Scopul nostru nu este circ în Parlament și chemare la proteste cu tractoare și violență pe drumurile naționale”

  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.454 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, un nou record negativ. Au fost efectuate 22.649 de teste. De asemenea, de ieri până azi au murit 53 de persoane bolnave de…
  Dublu record al deceselor provocate de COVID-19 în România. A fost înregistrat și cel mai mare număr de infectări

  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”

  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia și că România este parte din Uniunii Europene și încheie precontracte cu entită…
  Klaus Iohannis, despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Federația Rusă: „România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE”