Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 8700 de funcții bugetare…

Peste 8700 de funcții bugetare rămân vacante „pentru a nu crea datorii salariale față de angajații încadrați”

Guvernul a aprobat marți, 17 decembrie, un proiect de hotărâre prin care a fost instituit un moratoriu temporar, până la 31 decembrie 2020, privind încadrarea personalului în mai multe instituții publice. Astfel, conform documentului, nu vor putea fi ocupate 8773 de funcții vacante.

Cele mai multe – 2684 – sunt în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1482 – Ministerul Apărării, 661 – Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale etc. În același timp, numărul de funcții vacante în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate și Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat este marcat ca „informație cu caracter restricționat”.

Ministerul Finanțelor menționează că prelungirea moratoriului este propusă „în scopul unei gestionări mai bune a resurselor financiare disponibile și a direcționării lor spre domeniile prioritare”.

„Pentru a nu afecta funcționalitatea autorităților și pentru a nu crea datorii salariale față de angajații încadrați, prin prezentul proiect de hotărâre, se propune aplicarea moratoriului, la nivelul autorităților publice/instituțiilor bugetare finanțate din bugetul de stat, asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante constatate la 30 noiembrie 2019 și se recomandă Casei Naționale de Asigurări Sociale, unităților administrativ-teritoriale și autorităților publice independente să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată. Măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă până la data de 31 decembrie 2020. Totodată, prevederile proiectului de hotărâre nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs. Concomitent, proiectul de hotărâre statuează că pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante indicat în anexele la proiect per autoritate. În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar realizării misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor peste numărul de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor”, este notat în nota informativă a proiectului.

Pentru anul 2020, sunt estimate cheltuieli de personal în sumă de peste 17 miliarde de lei, cu aproape două miliarde de lei mai mult față de cheltuielile aprobate pe anul 2019.