Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru posturi de televiziune, avertizate…

Patru posturi de televiziune, avertizate public de CA pentru modul în care au reflectat declarațiile Maiei Sandu cu privire la securitatea țării și numirea noului Guvern

Sursa foto: Profimedia Images

Posturile de televiziune Cinema 1, ORIZONT TV, PEH TV și TVC 21 au fost avertizate public pentru felul în care au reflectat demisia Guvernului condus de Natalia Gavrilița, declarațiile președintei Maia Sandu cu privire la securitatea țării și învestirea Guvernului condus de Dorin Recean. Potrivit Consiliului Audiovizualului (CA), celor 4 posturi de televiziune le-au fost aplicate șase avertizări publice. Decizia fiind aprobată în cadrul ședinței CA din 7 aprilie.

CA menționează că monitorizarea a cuprins principalele buletine de știri ale serii din 10, 13 și 16 februarie 2023.

ORIZONT TV în buletinul din 10 februarie 2023 nu a prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție cu privire la acuzațiile reprezentanților socialiștilor și comuniștilor și a deputatei Marina Tauber legate de procesul de consultare în vederea desemnării unui candidat la conducerea Executivului.

În cadrul unui alt subiect, potrivit CA, nu a fost asigurată rigoarea și acuratețea în redactarea știrilor, fiind prezentată opinia reporterului cum că „Barometrul de opinii prezentat în luna decembrie, a arătat că mai mult dintre jumătate de cetățeni spuneau că Guvernul Nataliei Gavrilița este cel mai slab din istorie, iar autoritățile au motivat situația din țară prin criza regională și războiul din Ucraina”. În realitate, barometrul la care se face referință nu conține informații despre comparația cu toate celelalte guverne din istorie, menționează reprezentanții Consiliului Audiovizualului.

„O știre din 10 februarie 2023, prezentată de Cinema 1 privind demisia Guvernului Gavrilița, conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa afirmațiilor reporterului: „Demisia are loc pe fundalul unor speculații despre apariția unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ, PAS, fondat de președinta Maia Sandu”. 

Într-un buletin de știri din 13 februarie, reporterul menționează: ,,Rusia este unul dintre garanții procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, iar misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului”.”anunță CA.

În știrea din 10 februarie prezentată de PEH TV, reporterul menționează exact aceeași frază despre demisia Guvernului folosită de Cinema 1, potrivit CA. Astfel, subiectul conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa informațiilor. 

În programul informativ din 13 februarie 2023, reporterul prezintă o informație identică celei de la Cinema 1, despre faptul că misiunea rusă de menținere a păcii în regiunea transnistreană, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului, aceasta fiind doar opinia jurnalistului.

TVC 21 nu a respectat rigoarea şi acuratețea în redactarea şi prezentarea știrilor în cadrul subiectelor prezentate în „News Digest” unde evenimentele sunt reflectate printr-o frază generală însoțite de o imagine specifică evenimentului mediatizat, mai susțin reprezentanții CA. Aici nu au fost menționate sursele imaginilor și a textelor apărute pe ecran, ceea ce nu oferă veridicitate știrilor mediatizate. 

Rezultatele controlului au atestat că subiectele prezentate în cadrul principalelor buletine de știri ale serii difuzate de posturile de televiziune Canal 5, Exclusiv TV și  ITV au fost realizate cu respectarea prevederilor CSMA.