Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ONG-urile de media cer expicații…

ONG-urile de media cer expicații publice de la Președinție după ce a interzis unui jurnalist incomod accesul la Condrița

constantin grigorita foto facebook com mircea zatushevschi
La conferința de presă organizată ieri, 26 iulie, la reședința de stat de la Condrița, i-a fost interzis accesul fotojurnalistului Constantin Grigoriță, pe motiv că numele acestuia nu se regăsea în lista reprezentanților media care au primit acreditare la eveniment. Până la acest moment Președinția nu a explicat de ce jurnalistul care la 24 iunauarie curent, la fel în cadrul unei întâlniri cu presa, a adresat o întrebare incomodă lui Igor Dodon, nu a fost acceptat la eveniment. Între timp, mai multe organizații nonguvernamentale de media au condamnat  acțiunile Președinției și au  cerut lui Igor Dodon să explice public cauzele restricției impuse fotoreporterului Constantin Grigoriță.

„Organizațiile neguvernamentale de media condamnă cazurile tot mai frecvente de impunere a unor restricții de către autoritățile statului în ceea ce privește accesul presei la evenimentele de interes public.

Astfel, miercuri, 26 iulie, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanţii mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinţie.

Considerăm inacceptabilă admiterea selectivă a reprezentanților mass-media la asemenea evenimente. Legislația media garantează dreptul jurnalistului de a obţine şi a difuza informaţii, de a face imprimări audiovizuale, a filma şi a fotografia, iar refuzul neîntemeiat de a asigura accesul jurnaliștilor constituie o formă de discriminare și un abuz. Atenționăm că asemenea practici sunt contrare convențiilor internaționale în domeniul mass-media și principiilor presei libere.

Reamintim organizatorilor acestui eveniment că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea pentru critică sunt sancționate și de Codul Penal al Republicii Moldova.

Solicităm Președinției Republicii Moldova și personal Președintelui Igor Dodon să explice public cauzele neadmiterii fotoreporterului Constantin Grigoriță. Cerem instituțiilor statului să dea dovadă de transparență și să-și construiască relația cu presa pe baze de încredere reciprocă”, precizează ONG-urile de media.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”

Mai mult, Asociația Presei Independente (ANI), al cărei membru este Constantin Grigoriță, a expediat o interpelare către Președinție prin care cere indicarea legii sau a altui act normativ în baza căruia fotoreporterul nu a fost admis la eveniment, deși a solicitat în prealabil acreditare și a primit o confirmare de la reprezentanta serviciului de presă al instituției.

 

Constantin Grigoriță a publicat ulterior conversațiile cu reprezentanta serviciului de presă a Președinției și răspunsul de confirmare al acesteia.

„De ce se teme Dodon în calitate de președinte, probabil de întrebările incomode care le formulez pentru el și din această cauză nu m-au acceptat să particip astăzi la conferința lui de la Condrița?”, s-a arătat nedumerit Constantin Grigoriță.

Deși subiectul a fost intens mediatizat, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban nu a făcut vreo precizare asupra subiectului.

Pe finalul unei conferințe de presă din 24 ianuarie, fotograful Constantin Grigoriță, participant al războiului de pe Nistru, i-a adresat o întrebare lui Igor Dodon.

„Cum preşedintele ţării poate să meargă să-şi ceară scuze de la cel care ne-a agresat, a împuşcat cu tehnică grea, cu tancuri. Trei tancuri. Eu eram acolo, am văzut cu ochii mei când ei au împuşcat. Nu am împuşcat eu. Acuma, cum un preşedinte de stat poate să-şi ceară scuze de la agresor?”, a întrebat Constantin Grigoriţă după ce anterior Igor Dodon a declarat că autoritățile constituționale de la Chișinău trebuie să-și ceară iertare de la conducerea separatistă de la Tiraspol pentru că a declanșat conflictul armat

A urmat răspunsul șefului statului.

„Ceea ce ce ţine de scuze şi calificarea de agresor. Vreau să vă spun că acest gen de calificări, pe parcursul ultimilor 25 de ani, nu au adus bine nimănui, nici din stânga, nici din dreapta Nistrului. Eu am spus că noi trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală ceea ce a fost la începutul anilor 1990. Şi vina este şi de partea noastră, în mare măsură, a celor care au fost la guvernare, nu a oamenilor care au stat pe baricade. Oamenii şi-au făcut datoria şi ei trebuie să fie apreciaţi de stat, nu aşa cum îşi bat acum joc de ei. Să le dea indemnizaţii, o pensie care nu este acum”, a declarat Igor Dodon.

Ulterior, întrebarea a fost calificată de jurnaliști drept cea mai bună din cadrul conferinței, iar Asociația Presei Independente i-a oferit premiul special al preşedintelui API – „Curaj+Demnitate=Reputaţie”, pentru curaj şi atitudine civică.

Citiți aici un interviu cu Constantin Grigoriță: 

„Arătaţi-mi un politician care a plătit pentru promisiunile pe care nu le-a îndeplinit”

Foto antet: Facebook.com/Mircea Zatushevschi