Principală  —  Ştiri  —  Social   —   OMS, despre împărțirea vaccinurilor: Lumea…

OMS, despre împărțirea vaccinurilor: Lumea este la un pas de „un eșec moral catastrofal”. Șeful OMS solicită ca dozele să fie răspândite echitabil în toată lumea

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui „eşec moral catastrofal” al distribuţiei vaccinurilor, transmite Reuters. Șeful OMS solicită statelor și producătorilor să răspândească dozele echitabil în toată lumea.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este „într-un mare pericol” precum este și schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menită să dea startul furnizării serurilor de luna viitoare, potrivit Reuters.

„Nu numai că această abordare „eu primul” îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv”, a apreciat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. „În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia”, a avertizat el.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut, iar cel puțin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

„Aceasta ar putea întârzia livrările COVAX și să creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesivă a stocurilor într-o parte și lipsa unui răspuns coordonat, pe lângă perturbări sociale și economice continue”, a spus acesta.

O astfel de „abordare „eu primul” i-a lăsat pe cei mai săraci și vulnerabili în fața riscului”, a explicat acesta la deschiderea anuală a videoconferinței membrilor executivi ai OMS.

„Trebuie să fiu categoric: lumea este la un pas de o prăbușire morală catastrofală – iar prețul pentru aceasta va fi plătit cu vieți din cele mai sărace țări.

În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele țări și companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind prețurile și încercând să sară în fața cozii. Acest lucru este greșit”, a spus șeful OMS, potrivit Digi24.

Bătaia la nivel mondial pentru vaccinuri s-a intensificat pe măsură ce mai multe variante infecțioase ale virusului au intrat în circulație.

Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate, în vreme ce o țară săracă a primit doar 25 de doze.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea serului, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

De asemenea, România a donat Republicii Moldova, țară ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. De asemenea, UE promite că va sprijini Chișinăul în asigurarea țării cu vaccin.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că la 7 ianuarie a primit confirmarea că R. Moldova poate beneficia până la sfârșitul lunii ianuarie de primele doze de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, procesul de vaccinare va începe din februarie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții MSMPS în cadrul conferinței de presă cu tema „Asigurarea Republicii Moldova cu vaccinul anti-COVID-19. Planul național de imunizare anti-COVID-19”.