Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă platformă de informare…

O nouă platformă de informare pentru jurnaliștii de investigație

Actele de construcții eliberate în mun.Chișinău sunt acum disponibile într-o formă mult mai accesibilă. Acest fapt se datorează platformei openmd.info, dezvoltată de către Valeriu Ciorbă, expert date, în colaborare cu Alianța INFONET. Pagina web a platformei oferă date despre actele de construcție, reconstrucție, modificare și demolare a clădirilor din capitală.

Platforma constă din cinci compartimente, care vizează actele în construcții emise în mun.Chișinău: autorizații, certificare de urbanism, autorizații de funcționare, autorizații de construcție/desființare și construcții autorizate. Aceste date au fost descărcate lunar, au fost prelucrate, vizualizate analitic și plasate pe pagina on-line.

„Noi prezentăm datele într-o formă preceptibilă. Cifrele pot fi văzute și altfel, mai atractiv și mai viu”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Valeriu Ciorbă.

„În acest mod, noi ne propunem să contribuim la dezvoltarea jurnalismului de date și a jurnalismului de investigație. Noi prelucrăm datele care sunt într-o formă brută pe paginele oficiale ale autorităților, le rugumăm și creăm vizualizări grafice”, a mai declarat expertul.

Potrivit autorului proiectului, consultarea acestei platforme permite accesul mult mai rapid la date, dar și economisește din timpul destinat căutării. „Ne propune să-l facem cât mai accesibil pentru toată lumea și să includem cât mai multe date. Toți cei interesați sunt invitați să exploreze această platoformă”, a afirmat Valeriu Ciorbă.

Menționăm că în curând vor fi publicate date privind proiecte finanțate din Fondul Ecologic Național în perioada anilor 2011-2016, dar și lista primarii aleși în scrutinele locale din anii 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015 în R.Moldova.