Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă decizie a CA…

O nouă decizie a CA privind modul în care posturile TV și radio trebuie să informeze publicul despre COVID-19

La o zi după ce președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, și-a anulat dispoziția pe care a luat-o anterior în contextul stării de urgență decretată de către autoritățile R. Moldova, membrii CA au adoptat o nouă decizie vineri, 27 martie, cu privire la felul în care jurnaliștii de televiziune și radio ar trebui să reflecte subiectele legate de pandemia de coronavirus.

Decizia CA privind modul în care posturile TV și radio trebuie să informeze publicul despre COVID-19:

1. În toate programele audiovizuale de știri și de dezbateri cu privire la reflectarea situației la zi și a consecințelor generate de efectele pandemice ale COVID-19, atât în plan național, cât și extern, subiecții se vor ghida exclusiv de principiile informării corecte, astfel încât să asigure cu obligativitate și fără echivoc următoarele:

1.1. Difuzarea cu prioritate maximă în cadrul serviciilor media audiovizuale a informațiilor exhaustive cu privire la starea de urgență, în sensul reflectării neîntârziate a datelor și comunicatelor oficiale ale Comisiei pentru situații Excepționale a Republicii Moldovași ale altorautorități publice. Informațiile respective vor fi prezentate obligatoriu și integral, inclusiv prin intermediul limbajului mimico-gestual sau prin titrare sincron, pentru a asigura accesul la informație al tuturor cetățenilor.

1.2. Furnizorii de servicii media vor difuza informații cu privire la evoluția situației epidemiologice prin infecția cu COVID-19 în Republica Moldova și alte informații conexe problemei respective, exclusiv din surse verificate obligatoriu de către furnizori, cu prezentarea obligatorie a poziției autorităților publice de resort.

1.3. Diseminarea informației preluate din surse oficiale și surse de încredere, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare; verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul pandemiei.

1.4. Redactarea și prezentarea știrilor/informațiilor va fi operată în condiții de circumspecție sporită, rigoare și acuratețe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație. 

1.5. Între subiectul abordat și imaginile ce însoțesc comentariul va exista o conexiune reală și adecvată.

1.6. Titlurile și textele afișate pe ecran vor reflecta cât mai exact esența faptelor și datelor prezentate.

1.7. Pe durata perioadei stării de urgență, difuzareainformațiilor  cu precădere trebuie să se facă respectând adevărul, după ce acestea au fost riguros verificate anterior, faptele trebuind expuse, descrise și prezentate cu imparțialitate,fiind transmise într-un mod fidel în cadrul știrilor și comentate cu onestitate, fără ingerințe exterioare, venind fie din partea entităților publice, fie din partea unor organisme private.

2. În contextul celor dispuse, furnizorii de servicii media audiovizuale din jurisdicția Republicii Moldova sunt obligați să întreprindă următoarele acțiuni:

2.1. Asigurarea măsurilor redacționale necesare, adaptate stării de urgență instituite, în vederea respectării obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului;

2.2. Evitarea senzaționalului și a infodemiei caracterizată de supraabundența de informații ce pot crea confuzie;

2.3. Combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe rețelele de socializare;

2.4. Verificarea oricăror informații legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus; 

2.5. Respectarea regulilor deontologice și acordarea unei atenții speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională, panica și nesiguranță în rândul cetățenilor.