Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Monica Babuc, numită la șefia…

Monica Babuc, numită la șefia Institutului Cultural Român din Chișinău. Ce a spus despre legătura cu Plahotniuc

Fosta deputată și ministră, Monica Babuc, a devenit oficial, miercuri, 29 martie, șefa Institutului Cultural Român (ICR) Chișinău, în urma unui vot favorabil, primit în ședința comisiilor pentru cultură și politică externă din Senatul României, scrie Libertatea.

Babuc a primit 13 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”, relatează reporterul Libertatea prezent la ședință.

Ce a spus Babuc despre legătura cu Plahotniuc

Cunoscută drept o apropiată a oligarhului Vladimir Plahotniuc, fugit din țară, Monica Babuc a fost chestionată în timpul audierii despre relația sa cu acesta. Proaspăta șefă a ICR Chișinău a catalogat informațiile apărute în presă despre acest subiect ca fiind „neadevăruri și adevăruri trunchiate”. Babuc a negat informațiile potrivit cărora, după fuga lui Plahotniuc din 2019, a preluat conducerea interimară a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

„Eu nu am preluat conducerea echipei politice altădată condusă de Plahotniuc, pentru că în 2019, când a plecat, congresul următor al Partidului Democrat a ales în mod ordinar un fost prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, care a condus acest partid circa trei ani de zile.

Or, eu am preluat după ce domnia sa și-a dat demisia de la conducerea partidului și am avut un interimat care a fost realizat la solicitarea și la rugămintea colegilor mei în ultimele luni ale anului 2022. Deci e un fals să spui că Monica Babuc a preluat după această persoană conducerea Partidului Democrat”, a răspuns aceasta la întrebarea adresată de senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi, scrie Libertatea.

Babuc a mai afirmat că se simte „moral absolut responsabilă și capabilă” să preia conducerea ICR Chișinău, precizând că „lucrurile care mi se insinuează, repet, sunt în mare parte neadevăruri, adevăruri trunchiate, citate scoase din context și amestecuri de rău cu bine”.

Anterior, în timpul audierii, senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat despre cei care insistă cu faptul că Monica Babuc este apropiata oligarhului Plahotniuc că „citesc presa hashtag” și că astfel de acuzații sunt „populisme deșănțate care au un scop politic”.


Pe 24 martie, Libertatea dezvăluia și că Monica Babuc a fost propusă să ocupe funcția de directoare a ICR Chișinău. Oficial, propunerea a fost făcută de președintele Institutul Cultural Român (ICR), Liviu Sebastian Jicman, și aprobată de Ministerul Culturii și de Ministerul Afacerilor Externe de la București, însă neoficial, potrivit surselor ziarului din cadrul ICR, Babuc a fost propusă de Partidul Social Democrat (PSD) din România.

Monica Babuc a fost ministră a Culturii, în perioada 2013-2017, ministră a Educației, Culturii și Cercetării, în perioada 2017-2019. Din 2019 și până în 2020 a fost deputată, vicepreședintă a Parlamentului și vicepreședintă a Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus între 2016 și 2019 de oligarhul Vladimir Plahotniuc.