• Moneda națională a R. Moldova: întrebări și răspunsuri

  Moneda națională a R. Moldova: întrebări și răspunsuri
  de
  16 mai 2021 | 14:54

  1. Care sunt bancnotele și monedele metalice cu putere circulatorie în R. Moldova?

  Informația privind bancnotele și monedele metalice cu putere circulatorie în R. Moldova poate fi vizualizată accesând link-urile:

  2. Câte tipuri de monede metalice există în circulația monetară din R. Moldova?

  Banca Națională a Moldovei (BNM) până în prezent a pus în circulație  următoarele tipuri de monede:

  • monede metalice divizionare cu valorile nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 25 bani și 50 bani;
  • monede metalice cu valorile nominale de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei;
  • monede metalice de circulație cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei.

  Informații detaliate pot fi vizualizate accesând link-ul: https://www.bnm.md/ro/content/monede.

  3. Unde pot procura bancnote și monede jubiliare şi comemorative/set de monetărie?

  Bancnote și monedele jubiliare şi comemorative/seturi de monetărie pot fi procurate la băncile licențiate din R. Moldova.

  Băncile stabilesc în mod independent prețul de comercializare a bancnotelor/monedelor/seturilor de monetărie, care nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM.

  4. Unde pot obține monede metalice de circulație cu caracter comemorativ de 10 lei?

  Monedele metalice cu caracter comemorativ de 10 lei sunt disponibile pentru publicul larg la ghișeul BNM și la băncile licențiate din R. Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora.

  Moneda poate fi obținută în schimbul bancnotelor sau al monedelor care să acopere valoarea nominală de 10 lei.

  5. Sunt persoană fizică și vreau să schimb bancnote şi/sau monede necorespunzătoare circulației. Cum pot să fac acest lucru  şi care este comisionul aplicat?

  Bancnotele şi monedele metalice necorespunzătoare circulației (uzate, deteriorate), dar autentice şi cu putere  circulatorie pot fi schimbate pe bancnote şi / sau monede metalice corespunzătoare circulației  la BNM sau la băncile licențiate din R. Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora.

  Schimbul bancnotelor/monedelor necorespunzătoare circulației se efectuează conform Standardelor minime pentru verificarea calității bancnotelor şi monedelor metalice în moneda națională, prezentate în anexa 3 din Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar în băncile din Republica Moldova, aprobat prin HCE al BNM nr. 78 din 11.04.2018 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 133-141 art.585 din 27.04.18).

  Schimbul bancnotelor/monedelor necorespunzătoare circulației se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau a oricăror alte comisioane.

  6. Unde pot efectua schimbul monedelor metalice pe bancnote şi viceversa şi care este comisionul aplicat?

  Schimbul monedelor metalice pe bancnote și viceversa se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din R. Moldova, după cum urmează:

  • bancnote corespunzătoare sau necorespunzătoare circulației, dar cu putere circulatorie pe monede metalice corespunzătoare circulației;
  • monede metalice corespunzătoare sau necorespunzătoare circulației, dar cu putere circulatorie pe bancnote corespunzătoare circulației.

  Schimbul monedelor metalice pe bancnote şi viceversa se efectuează în sumă nelimitată şi fără perceperea comisionului de schimb sau a oricăror alte comisioane.

  7. Care sunt acțiunile necesare a fi întreprinse în cazul depistării bancnotelor şi monedelor suspecte de a fi false?

  În cazul depistării unei bancnote sau a unei monede metalice suspecte de a fi falsă (primite din rețeaua comercială etc.), sunteți obligați să informați imediat cel mai apropiat comisariat de politie.

  Punerea în circulație a unei bancnote/monede despre care dvs. bănuiți că este suspectă de a fi falsă constituie o infracțiune. Bancnotele/monedele false nu au nicio valoare și nu se va elibera niciun fel de compensație în schimbul acestora.

  Bancnote false: cum le deosebești de cele autentice și ce faci dacă le depistezi

  8. Care sunt acțiunile întreprinse de bancă în cazul depunerii de către o persoană fizică și/sau juridică a unei bancnote suspecte de a fi false?

  În cazul în care o persoană fizică și/sau juridică depune la bancă pentru schimb bancnote sau monede metalice suspecte de a fi false, acestea se retrag şi se remit Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova spre expertizare. Pentru însemnele monetare retrase, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  Sursa: bnm.md

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Moscova se confruntă cu o nouă variantă a coronavirus, mai agresivă şi mai contagioasă, iar situaţia se deteriorează rapid, a declarat joi, 17 iunie, primarul oraşului, Serghei Sobianin, transmite Reuters. Capi…
  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  Nu scăpăm de ploile torențiale până cel puțin luni, 21 iunie, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mai exact până la sfârșit de săptă…
  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  În perioada decembrie 2020 – mai 2021, mai mulți primari și consilieri locali au fost instruiți spre o mai bună organizare și funcționare în cadrul comunităților pe care le reprezintă. Cum să elaboreze și să ge…
  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că „unii politicieni pun presiuni pe membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ca să nu permită creșterea numărului secțiilor de vot” care urmează să fie deschise în…
  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării

  România va trimite în luna octombrie 45 de militari în misiunea Takuba, care acționează în regiunea Sahel din Africa și al cărei scop este combaterea grupărilor teroriste prezente în zona Liptako, aflată la con…
  România anunță că va trimite militari în Africa de Vest. Decizia Bucureștiului, salutată de ministra franceză a Apărării