Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministra Sănătății: „BA.2 - subvarianta…

Ministra Sănătății: „BA.2 – subvarianta Omicronului, care în curând îi va ocupa locul, este mult mai contagioasă”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, atenționează că subvarianta Omicronului BA.2, care în curând îi va ocupa locul, așa cum Omicron a ocupat locul Deltei, este mult mai contagioasă. Din acest motiv purtarea măștii în locuri aglomerate, păstrarea distanței fizice, spălarea pe mâini și vaccinarea sunt remedii care ne pot ține departe de boală.

Într-o postare publică făcută pe rețelele de socializare, ministra Sănătății amintește că avem o săptămână de când au fost relaxate și la noi măsurile restrictive de control a infecției, cu excepția purtării măștilor în spațiile închise și aglomerate, în special în transportul public. Incidența este egală cu 65 de cazuri la 100 de mii populație, această scădere constituind doar 5% față de săptămâna trecută.

„Rata de contagiozitate, deși este favorabilă — 0.92, înregistrează o creștere în comparație cu săptămânile trecute, când varia între 0.6-0.7. Doar în 6 localități, inclusiv Chișinău se menține cod galben, restul țării este în cod verde”, punctează ministra Sănătății.

Totodată, aceasta constată că ritmul de vaccinare s-a redus, precum și interesul față de COVID-19. Ala Nemeranco aduce exemplul mai multor țări din Europa, unde după relaxarea tuturor măsurilor de protecție, s-a înregistrat o creștere bruscă a incidenței. Subvarianta Omicronului BA.2 care în curând îi va ocupa locul, așa cum Omicron a ocupat locul Deltei, este mult mai contagioasă.

„Astfel, purtarea măștii în locurile aglomerate, în special în transportul public, centre comerciale, supermarketuri, săli de teatru, cinema și concerte, păstrarea distanței fizice, spălarea regulată a mâinilor și vaccinarea/revaccinarea sunt măsuri simple, dar care vă pot ține departe de boală. Alegeți să fiți sănătoși”, își încheie ministra Sănătății mesajul său despre situația privind incidența de COVID-19.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 511 231. În total, 496 239 de persoane au fost tratate, iar 11 401 au decedat din cauza noului coronavirus.