Principală  —  IMPORTANTE   —   Mărturiile unui medic din prima…

Mărturiile unui medic din prima linie: „Tot mai mulți dintre noi suntem contaminați, dar asta se ține în secret”

FOTO: facebook.com/CNAMUP

„Tot mai mulți dintre noi suntem contaminați, dar asta se ține în secret”, mărturisește un medic din cadrul Centrulului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), care a apelat la AO „Juriștii pentru drepturile omului” pentru a povesti, sub protecția anonimatului, despre atitudinea autorităților față de angajații de la urgență, problemele pe care medicii le înfruntă zi de zi și care este starea de spirit pe prima linie. AO „Juriștii pentru drepturile omului” au redirecționat adresarea către Ziarul de Gardă.

„Referitor la colega noastră care a decedat, acolo este un lanț întreg de persoane cu care a contactat. Și ultima pacientă este internată, dar despre ea nu se spune nimic. Asistenta medicală care i-a verifica febra în ultima zi este în carantină, acasă, după ce la trei zile după contact i-au apărut simptome. Este tratată de pneumonie gravă. Nici măcar nu a fost testată. Se încearcă să nu iasă în evidență aceste cazuri.

Vă dați seama, a decedat un medic care toată viața a fost dedicat sistemului. Iar noi umblăm flămânzi. Lucrăm 24 de ore și nu avem dreptul la hrană, nu avem o pauză de 20 de minute. Am adresat aceste întrebări, dar ni s-a răspuns că așa ne este serviciul, dar oamenii se distrug. Noi, toți cei care lucrăm nopțile, iar noaptea concentrația de zahăr în sânge crește, cu timpul poate o să fie și numită boală profesională, ne confruntăm cu un stres enorm și dezvoltăm hipertensiune și diabet. Doamna a putut să activeze pentru că era energică, s-a dedicat sistemului. 

În loc să vină și să ne spună: stimați colegi, noi avem o tragedie în colectiv, a plecat dintre noi o doamnă care a lucrat până în ultima zi, ei ne-au spus că doamna nu a contactat virusul la serviciu și că nu a decedat de covid, că avea alte patologii. Cum pot să ne spună așa ceva când soțul doamnei este internat, confirmat cu covid, când există un lanț de pacienți, vecini cu care a contactat doamna și care stau în carantină și dacă ar fi verificați posibil să fie găsiți pozitivi? Vă închipuiți ni ne spune că doamna nu ar fi fost infectată la serviciu sau că nu a decedat de COVID-19? Încerc să-mi imaginez cine pe noi ne conduce și unde noi mergem, în care direcție, și mi se face strașnic”, declară medicul sub protecția anonimatului.

Un medic din Chișinău, confirmat pozitiv cu noul coronavirus
VIDEO/ În R. Moldova a fost înregistrat primul deces al unui medic infectat cu COVID-19
Secret de Stat: Adio, medicul Nr.1
Ecaterina Litvinschi: înhumarea separată și presiunile post-mortem

„O problemă care există este că noi, potrivit unei dispoziții de sus, trebuie să mergem în autosanitară în interior, cu pacientul suspect de covid. Toată lumea este îndemnată să păstreze distanța și noi întrebăm: de ce trebuie să stăm față în față cu pacientul când măștile nu corespund standardelor, nu au respirator? Cu măștile pe care le avem noi nu facem decât să umezim masca pe interior atunci când respirăm virusul are o cale de a pătrunde. Noi întrebăm: de ce să nu ne izolăm cu șoferul, că doar toți îmbrăcăm costumele? Locul alături de șofer este unica posibilitate de a ne izola și a evita contactul cu sursa de infecție.

Ajunși la spital, noi toți ne dezbrăcăm și salonul se prelucrează cu o soluție foarte concentrată, de la care noi putem face arsură la căile respiratorii. Am întrebat de ce nu putem merge în salonul mașinii, cu șoferul? Mi s-a răspuns că scaunele sunt din material textil și nu pot fi prelucrate cu dezinfectant. Deci, s-a ajuns să se pună scaunul ambulanței mai prioritar decât sănătatea echipajului. Înțelegeți la cel nivel de degradare s-a ajuns?

Toți de la conducere scriu „eroii din prima linie”. Care „eroi”, cu așa atitudine față de noi a dlui Golovin și toți ceilalți ai noștri? O să plece toți! O să depună cereri de eliberare și o să plece toți din cauza acestei batjocore! Nu se poate de cumpărat niște mușama, de pulverizat scaunele ambulanței? Toate protocoalele Ministerului Sănătății cu ce încep? Cu protecția personalului. Ce fel de protecție, dacă ei ne pun față în față cu pacientul de covid, care tușește spre noi? Și în cazul în care decedezi, în loc să-ți spună „zbor lin”, ei îți spun că doamna nu a decedat de covid, că a avut mai multe boli cronice. Dar bolile cronice de unde s-au luat, dacă toată viața a lucrat în așa stres, la serviciul de urgență, și a făcut atâtea ture de noapte nopți? Unde a contactat doamna coronavirusul dacă nu la serviciul de urgență? Dacă stătea acasă era altă situație. Dar dacă avea un salariu decent și pensie, nu mai umbla doamna la 80 de ani să lucreze nopțile!

Noi suntem în prima linie! Cei din spital sunt cumva mai protejați, noi suntem cei care aducem pacienți de peste tot, noi primii contactăm, noi primii riscăm. După toate metodologiile privind virușii, noi, lucrătorii medicali dacă contactăm o pneumonie înseamnă că este de aceea de la care noi putem să ne ducem! De ce? Pentru că o persoană care contactează doar odată cu un potențial pacient se molipsește de un anumit tip, dar noi timp de 24 de ore ne ducem la un pacient cu viroză, un pacient cu covid etc. Noi contactăm atât floră bacteriană, cât și viruși, așa că dacă ne atacă un virus pentru noi este mult mai grav. Un lucrător medical este mai predispus la contaminare și dezvoltă așa forme grave, de la care nu mai au scăpare. Și să spui că doamna nu a decedat de covid este cea mai mare prostie pe care am auzit-o în viața mea.

Este un strigăt! Dar noi nu putem striga cu atâtea frici, mai ales în situația dată, când mulți dintre noi avem o situație financiară precară. La noi cum se obișnuiește? Dacă se află se începe a face presiuni asupra omului, a-l verifica”, povestește medicul pentru ZdG.

Medicul spune că au fost anunțați că ar urma să fie testați, doar că nu în această săptămână, în timp ce angajații de la urgență au solicitat de ceva timp să fie testați. Anterior, drept răspuns la solicitările de a fi testați li s-ar fi spus că toți se vor îmbolnăvi, unii mai grav, alții mai puțin, dar că nimeni nu va sta în carantină.

De mai bine de o săptămână, spune medicul, angajații de la urgență primesc prânzuri calde.

„Guvernul ne dă un ceai sau o cafea, la alegere, la un local din cpaitală. De la ora 10.00 până la ora 6.00 putem trece să luăm un chec și un ceai sau o cafea. Așa am înțeles, că asta este de la Guvern”, spune medicul.

Medicul care a solicitat păstrarea anonimatului spune că echipamentul de protecție al cadrelor medicale din serviciul de urgență nu corespunde tuturor normelor de protecție în cazul pandemiei de COVID-19.

„Acestea (costumele) sunt pentru protecția în caz de infecții bacteriene, holere. Seturile ni s-au dat din depozitul serviciului de situații excepționale. Sunt combinezoane, doar nu au ecrane de protecție sau mască cu respirator. Este o mască cu dublă protecție, dar care nu este cea mai eficientă”, precizează medicul.

Medicul spune că numărul cadrelor medicale contaminat ar fi mult mai mare decât cel anunțat zilnic de autorități.

„Întrebați-o pe dna Dumbrăveanu de ce nu dă cărțile pe față? De ce nu spune așa cum este? Noi între noi oricum comunicăm. Eu știu că un coleg de la Spitalul de boli infecțioase s-a molipsit. S-a infectat și familia. Noi oricum aflăm aceste cazuri, dar se vede că suntem duși în eroare. Nu se comunică. La spitalul republican și sora superioară este contaminată și infirmiera. Ați văzut să se spune despre asta?”, se arată revoltat medicul.

Medicul afirmă că de trei săptămâni nu și-a văzut copilul. 

„Când prima dată am dus trei pacienți suspecție de infecție cu coronavirus, nu știam s-au confirmat sau nu, am dus copilul la bunica. M-am gândit că pot să aduc sursa de infecție acasă. Dacă e să sufăr, o să sufăr eu. Dar e trist, Noi plătim cu propriile vieți, cu propria sănătate. Și nu merită. Un șofer de troleibuz are un salariu mai mare decât un medic”, spune medicul care precizează că pentru un salariu de 10-11 mii de lei, persoanele trebuie să lucreze 9-10 ture de 24 de ore pe lună.

Nimeni nu știe, până la urmă, la ce fel de pacient merge să acorde asistență medicală. Medicul precizează că înainte de a ajunge la chemare, pacienții sunt sunați și întrebați despre simptome, prezența febrei, contacte cu persoane revenite de peste hotare.

„Noi deja știm când trebuie să îmbrăcăm echipamentul, după simptomele clinice. Dar odată cu răspândirea locală a infecției și simptomele s-au atenuat. Unele persoane, testate ulterior pozitiv, în general, aveau doar temperatura 37. Atât. Multe lucruri au fost scăpate de sub control”, precizează medicul, care spune că echipamentul este îmbrăcat în cazul pacienților care acuză febră, eliminări din nas, dureri în gât, tuse seacă.

Potrivit medicului, în prezent, după fiecare deplasare la un pacient suspect de COVID-19 costumele sunt dezbrăcate și aruncate, iar autosanitarele dezinfectate.

„Dar până la asta câți pacienți am dus și nu am știut, pentru că persoanele au ascuns. Ne ducem cu frica în sân”, punctează medicul.

Medicul susține că vrea ca presa să poată să adreseze întrebări ministrei despre lucrurile care se întâmplă în sistem și atunci cetățenii ar înțelege că sunt ascunse multe informații și că cei de la conducere nu sunt sinceri.

Până astăzi, 31 martie, în Republica Moldova au fost înregistrate 298 de cazuri de infecție cu COVID-19: 65 de import și 233 locale. Totodată, autoritățile anunță despre 18 cazuri de recuperare și 2 decese.

Ieri, 30 martie, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că din numărul total de cazuri confirmate de COVID-19, sunt 60 de persoane care au aparteneță la vreo instituție medicală, publică sau privată, sau cu specialitate medicală care activează în alte domenii. Printre persoanele infectate sunt medici, paramedici, asistenți medicali, felceri, infirmieri, bufetieri și șoferi.

Tot ieri, șefa Direcției generale asistență socială și sănătată a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a anunțat că lucrătorii medicali din instituțiile medicale din Chișinău, care au atins vârsta de 63 de ani precum și persoanele cu maladii cronice, au fost trimiși în concediu.