Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai mulți participanți ai protestului…

Mai mulți participanți ai protestului organizat de partidul „ȘOR” ar fi încercat să intre în curtea Președinției și „să pericliteze activitatea instituției”. Președintele raionului Orhei a fost condus la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru documentare

Foto: Partidul ȘOR/ Facebook

Un grup de participanți la acțiunea de protest din centrul capitalei, în timpul manifestației, au dat dovadă de „un comportament neadecvat”, anunță vineri, 30 septembrie, Poliția R. Moldova. În rezultat, reprezentantul partidului „ȘOR”, Dinu Țurcanu, a fost condus la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru documentare.

Protestatarii, împreună cu unul dintre organizatorii acțiunii de protest, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, „au avut intenția de a intra în curtea Președinției și de a periclita activitatea instituției”, în timpul conferinței de presă pe care președinta Maia Sandu a susținut-o împreună cu Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn. Aceștia au fost stopați de forțele de ordine antrenate la menținerea ordinei și securității publice, potrivit Poliției.

„Angajații poliției de nenumărate ori l-au somat pe Dinu Țurcan cât și pe participanți să renunțe la intențiile lor, dar aceștia nu s-au conformat cerințelor legale. Pentru nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime ale colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, cât și ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă, acesta a fost condus la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru documentare”, menționează Poliția.

Pe caz a fost inițiată o procedură contravențională pentru stabilirea tuturor circumstanțele.

Forțele de ordine îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente.

„Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor purta răspundere conform legislației”, se mai arată în comunicatul emis de Poliția R. Moldova.

Poliţia suține că nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane.

Ediția de joi, 29 septembrie, a Ziarului de Gardă prezintă cititorilor săi, în detalii, modul de organizare a mașinăriei de protest a Partidului Șor. Patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat printre protestatarii lui Șor și au documentat totul cu ajutorul unor camere ascunse. Am aflat cum sunt mobilizate și organizate grupurile de protestatari și cum sunt remunerați oamenii pentru a-și manifesta „atitudinea civică”.

Vineri, 30 septembrie, pe zdg.md vom publica investigația în care vă arătăm cum funcționează mașinăria de protest a Partidului Șor.