Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Parlament a fost înregistrată…

La Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă care ar permite victimelor deportărilor să circule gratuit cu transportul public

Victimele represiunilor politice din perioada sovietică ar putea circula gratuit în transportul public. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de către fracțiunea Partidului Democrat.

„Această inițiativă legislativă urmează să corecteze o nedreptate. Anul acesta victimele deportărilor din capitală s-au pomenit că nu mai au dreptul să circule gratuit cu transportul public. Din acest motiv am înregistrat la Parlament această inițiativă prin care vom obliga prin lege autoritățile să ofere călătorii gratuite tuturor victimelor represiunilor politice. Astfel, această prevedere nu va mai rămâne la latitudinea consiliilor locale, ci va fi lege”, a susținut Pavel Filip.

Anterior, consiliera municipală a Partidului Liberal, Veronica Herța, a anunțat că această categorie de persoane nu s-ar mai regăsi în anexele bugetului municipiului Chișinau pentru 2020.

Contactat de Ziarul de Gardă, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a declarat că potrivit legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr. 1225 din 8 decembrie 1992, nu este prevăzut dreptul la călătorii gratuite pentru aceste categorii de persoane.

Potrivit lui Talmaci, în hotărîrea Curții de Conturi nr. 11 din 11 aprilie 2018 este o recomandare precum Primăria mun. Chișinău urmează să revadă facilitățile acordate referitor la transport public.

Actualmente, potrivit datelor statistice a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la data de 1 decembrie 2019, în sstemul public de asigurări sociale se aflau la evidenţă 7343 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.