Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La jumătate de drum de…

La jumătate de drum de mai bine de trei sătămâni. Un bărbat din R. Moldova nu poate reveni acasă

Un cetățean moldovean s-a pornit din Italia spre R. Moldova cu aproape patru săptămâni în urmă. Ajuns la punctul de trecere a frontierei ungaro-române Nădlac i s-a comunicat că nu poate trece pe teritoriul României, deoarece are o interdicție aplicată de către statul italian. Chiar dacă autoritățile spun că au făcut tot ce le stă în puteri, unica lui cale de a reveni în R. Moldova este calea aeriană, iar din motiv că zborurile au fost anulate, nu-i rămâne altceva decât să aștepte într-un centru de plasament în Ungaria.

Constantin Vidrașco, cetățean al R. Moldova

Eu vreau acasă

Mă aflu în Ungaria de trei sătămâni jumătate. Am avut deport din Italia, iar vama română nu îmi permite să intru în România ca să revin acasă. Mi-au pus interdicție. Am stat o săptămână în vamă, fără mâncare, fără nimic, apoi poliția, văzând că autoritățile noastre nu pot face nimic, m-au adus la un pansionat pentru emigranți. Am sunat la Consulat, spun să așteptăm. La Minister spun să luăm legătura cu consulul. Eu vreau acasă, pe mine nu mă aranjează acest lucru. Eu de un an nu am fost acasă, am și eu părinți… M-au adus aici și au uitat de mine, spune Constantin Vidrașco.

Natalia Vremea, responsabilă
de afacerile consulare din cadrul Ambasadei
R. Moldova în Ungaria
foto: https://ungaria.mfa.gov.md/

Autoritățile din România nu au permis intrarea bărbatului în țară

În răspunsul oferit Ziarului de Gardă, Natalia Vremea, Secretar II, Însărcinată cu afaceri ad-interim, responsabilă de afacerile consulare din cadrul Ambasadei R. Moldova în Ungaria, a informat că după efectuarea controlului la punctul de trecere la frontiera ungaro-română Nădlac, s-a depistat că cetățeanul Vidrașco Constantin are o interdicție aplicată de către autoritățile italiene pentru încălcarea legislației internaționale privind regimul celor 90 de zile de ședere în spațiul Schengen/UE. Prin urmare, autoritățile din România nu au permis cetățeanului vizat intrarea în țară, în scopul tranzitării spre Republica Moldova, având în vedere că nu întrunește condițiile legale de intrare în spațiul Schengen/UE, și anume, să nu fie obiectul unui ordin de părăsire forțată, care se aplică, în special, în cazurile de ședere ilegală.

Natalia Vremea a explicat că bărbatul, potrivit legislației internaționale, urmează a fi expulzat din țară, iar de regulă, această acțiune are loc pe cale aeriană.

„Expulzarea nu este posibilă la moment”

„În contextul în care rutele aeriene au fost suspendate, expulzarea nu este posibilă la moment, acesta fiind plasat într-un centru de plasament, pâna la redeschiderea rutelor aeriene sau reluarea transportului internațional terestru sau feroviar prin Ucraina. În altă ordine de idei, informăm că, Ambasada RM la București a solicitat autorităților române suspendarea temporară a interdicției, cu posibilitatea de a tranzita teritoriul român, însă răspunsul a fost unul negativ”, se arată în răspunsul oferit de Ambasadă.

De asemenea, s-a precizat că bărbatul beneficiază de toate condițiile necesare asigurate de către autoritățile maghiare.

Într-un centru de plasament, până la redeschiderea rutelor aeriene

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din R. Moldova (MAEIE), a comunicat pe acest caz, că Ambasada Republicii Moldova în România a intervenit pe lângă Ministerul de Externe al României (MAE) pentru a identifica o soluție de repatriere a bărbatului. Ambasada a solicitat ridicarea temporară a interdicției cu permisiunea de a intra în România și tranzita teritoriul în direcția spre Republicii Moldova. MAE român însă, a respins această solicitare, menționând faptul că în urma consultării autorităților competente, persoana în cauză nu întrunește condițiile de intrare pe teritoriul României, potrivit dispozițiilor OUG nr. 194/2020.

Ambasada R.Moldova în Ucraina, a anunțat, la 14 aprilie, că în condițiile instituirii situației excepționale în Ucraina în vederea contracarării răspândirii coronavirusului de tip nou, traversarea frontierei de stat a Ucrainei din direcția statelor vecine precum: Rusia, Belarus, Polonia, Ungaria, poate avea loc doar după obţinerea prealabilă de către Ambasadă a acceptului autorităţilor ucrainene. Astfel, în asemenea situaţii sunt create, cu titlu de excepţie, coridoare sanitare de tranzit, coloanele auto fiind escortate de Poliţia Naţională a Ucrainei.

În R. Moldova a fost instituită stare de urgență până la 15 mai, perioadă în care au fost sistate zborurile aeriene, de către Comisia pentru Situații Excepționale fiind autorizate doar cursele charter.