• La jumătate de drum de mai bine de trei sătămâni. Un bărbat din R. Moldova nu poate reveni acasă

  La jumătate de drum de mai bine de trei sătămâni. Un bărbat din R. Moldova nu poate reveni acasă
  vizualizări
  23 aprilie 2020 | 12:00

  Un cetățean moldovean s-a pornit din Italia spre R. Moldova cu aproape patru săptămâni în urmă. Ajuns la punctul de trecere a frontierei ungaro-române Nădlac i s-a comunicat că nu poate trece pe teritoriul României, deoarece are o interdicție aplicată de către statul italian. Chiar dacă autoritățile spun că au făcut tot ce le stă în puteri, unica lui cale de a reveni în R. Moldova este calea aeriană, iar din motiv că zborurile au fost anulate, nu-i rămâne altceva decât să aștepte într-un centru de plasament în Ungaria.

  Constantin Vidrașco, cetățean al R. Moldova

  Eu vreau acasă

  Mă aflu în Ungaria de trei sătămâni jumătate. Am avut deport din Italia, iar vama română nu îmi permite să intru în România ca să revin acasă. Mi-au pus interdicție. Am stat o săptămână în vamă, fără mâncare, fără nimic, apoi poliția, văzând că autoritățile noastre nu pot face nimic, m-au adus la un pansionat pentru emigranți. Am sunat la Consulat, spun să așteptăm. La Minister spun să luăm legătura cu consulul. Eu vreau acasă, pe mine nu mă aranjează acest lucru. Eu de un an nu am fost acasă, am și eu părinți… M-au adus aici și au uitat de mine, spune Constantin Vidrașco.

  Natalia Vremea, responsabilă
  de afacerile consulare din cadrul Ambasadei
  R. Moldova în Ungaria
  foto: https://ungaria.mfa.gov.md/

  Autoritățile din România nu au permis intrarea bărbatului în țară

  În răspunsul oferit Ziarului de Gardă, Natalia Vremea, Secretar II, Însărcinată cu afaceri ad-interim, responsabilă de afacerile consulare din cadrul Ambasadei R. Moldova în Ungaria, a informat că după efectuarea controlului la punctul de trecere la frontiera ungaro-română Nădlac, s-a depistat că cetățeanul Vidrașco Constantin are o interdicție aplicată de către autoritățile italiene pentru încălcarea legislației internaționale privind regimul celor 90 de zile de ședere în spațiul Schengen/UE. Prin urmare, autoritățile din România nu au permis cetățeanului vizat intrarea în țară, în scopul tranzitării spre Republica Moldova, având în vedere că nu întrunește condițiile legale de intrare în spațiul Schengen/UE, și anume, să nu fie obiectul unui ordin de părăsire forțată, care se aplică, în special, în cazurile de ședere ilegală.

  Natalia Vremea a explicat că bărbatul, potrivit legislației internaționale, urmează a fi expulzat din țară, iar de regulă, această acțiune are loc pe cale aeriană.

  „Expulzarea nu este posibilă la moment”

  „În contextul în care rutele aeriene au fost suspendate, expulzarea nu este posibilă la moment, acesta fiind plasat într-un centru de plasament, pâna la redeschiderea rutelor aeriene sau reluarea transportului internațional terestru sau feroviar prin Ucraina. În altă ordine de idei, informăm că, Ambasada RM la București a solicitat autorităților române suspendarea temporară a interdicției, cu posibilitatea de a tranzita teritoriul român, însă răspunsul a fost unul negativ”, se arată în răspunsul oferit de Ambasadă.

  De asemenea, s-a precizat că bărbatul beneficiază de toate condițiile necesare asigurate de către autoritățile maghiare.

  Într-un centru de plasament, până la redeschiderea rutelor aeriene

  Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din R. Moldova (MAEIE), a comunicat pe acest caz, că Ambasada Republicii Moldova în România a intervenit pe lângă Ministerul de Externe al României (MAE) pentru a identifica o soluție de repatriere a bărbatului. Ambasada a solicitat ridicarea temporară a interdicției cu permisiunea de a intra în România și tranzita teritoriul în direcția spre Republicii Moldova. MAE român însă, a respins această solicitare, menționând faptul că în urma consultării autorităților competente, persoana în cauză nu întrunește condițiile de intrare pe teritoriul României, potrivit dispozițiilor OUG nr. 194/2020.

  Ambasada R.Moldova în Ucraina, a anunțat, la 14 aprilie, că în condițiile instituirii situației excepționale în Ucraina în vederea contracarării răspândirii coronavirusului de tip nou, traversarea frontierei de stat a Ucrainei din direcția statelor vecine precum: Rusia, Belarus, Polonia, Ungaria, poate avea loc doar după obţinerea prealabilă de către Ambasadă a acceptului autorităţilor ucrainene. Astfel, în asemenea situaţii sunt create, cu titlu de excepţie, coridoare sanitare de tranzit, coloanele auto fiind escortate de Poliţia Naţională a Ucrainei.

  În R. Moldova a fost instituită stare de urgență până la 15 mai, perioadă în care au fost sistate zborurile aeriene, de către Comisia pentru Situații Excepționale fiind autorizate doar cursele charter.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 208 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1313 în Transnistria. Bilanțul deceselor ajunge la 641. În ultimele 24 de ore, în cadrul C…
  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități