Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Începând de astăzi purtarea măștii…

Începând de astăzi purtarea măștii nu mai este obligatorie. Rămâne însă o recomandare pentru spațiile închise și transportul public

Începând de astăzi, 16 aprilie 2022, purtarea măștilor de protecție împotriva virusului SARS-COV-2 nu mai este obligatorie în R. Moldova. Totuși, autoritățile recomandă în continuare purtarea măștilor în spațiile închise și în transportul public, dar și vaccinarea împotriva Covid-19.

Eliminarea restricțiilor epidemiologice vine după ce Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis vineri, 15 aprilie, anularea stării de urgență în sănătate publică după aproape doi ani de la declararea acesteia.

Decizia a fost luată în contextul în care în ultimele două luni se atestă o scădere a incidenței cazurilor noi de COVID-19, de la 754 la 34 de cazuri la 100 mii populație. De asemenea, în majoritatea localităților din țară se atestă cod verde.

Astfel, odată cu anularea stării de urgență, toate restricțiile de ordin epidemiologic sunt eliminate. Începând cu 16 aprilie, purtarea măștilor de protecție nu va mai fi obligatorie, dar se recomandă utilizarea acestora în continuare, în spațiile închise și transportul public.

„Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin – mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut, și cine încă nu s-a vaccinat, să o facă fără întârziere”, scris ministra Sănătății pe facebook.

La fel, este important să fie respectate regulile de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie, dar și conduita socială responsabilă în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii, se menționează în comunicatul autorităților.

Totodată, pentru a fi protejați de formele grave provocate de virus, autoritățile din domeniul sănătății îndeamnă cetățenii să se vaccineze.

Vineri, ziua în care a fost decisă ridicarea restricțiilor, s-au înregistrat 152 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 58 în regiunea transnistreană, după efectuarea a 2 897 de teste.

În instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internate 219 persoane confirmate cu COVID-19, dintre care 20 de pacienți sunt în stare extrem de gravă. Totodată, alte 206 persoane au fost vindecate.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 sunt 936 de persoane, iar 1 328 se află sub supraveghere. Totodată, a fost raportat un deces provocat de COVID-19. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 516 316. În total, 503 156 de persoane au fost tratate, iar 11 481 au decedat din cauza COVID-19.