Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență în sănătate…

Starea de urgență în sănătate publică – anulată. Ministra Sănătății: „Au fost 2 ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-uri, dor, stres, durere și pierderi. Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate”

Starea de urgență în sănătate publică, care a durat puțin peste doi ani, a fost anulată. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 15 aprilie, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP), anunță ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Au fost 2 ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-ri, dor, stres, durere și pierderi. 11470 de vieți omenești a fost prețul. Au decedat la datorie colegii noștri. Fiecare familie a pierdut pe cineva drag, fie rude sau prieteni. Fiecare familie s-a confruntat cu această boală de nesuferit”, scrie ministra pe pagina sa de Facebook.

Totuși, ministra sănătății încurajează oamenii să poarte în continuare masca de protecție în locurile aglomerate.

„Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin – mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut, și cine încă nu s-a vaccinat, să o facă fără întârziere”, scrie ministra.

Potrivit Ministerului Sănătății, odată cu anularea stării de urgență, toate restricțiile de ordin epidemiologic sunt eliminate. Purtarea măștilor de protecție este însă recomandată în continuare, în spațiile închise și transportul public. La fel, este important să fie respectate regulile de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie, dar și conduita socială responsabilă în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii.COVID-19 nu a dispărut, iar pentru a fi protejați de formele grave provocate de virus cetățenii sunt îndemnați să se vaccineze.

Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în R. Moldova pe data de 7 martie 2020, la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia.

Din cauza creșterii cazurilor de infectare, pe 17 martie 2020, în ţară a fost instituită stare de urgență, pentru 60 de zile. Au fost impuse mai multe restricții, preluate din experiența altor state afectate.

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La mijlocul lunii mai 2020, după starea de urgență, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică care a fost prelungită de la o lună la alta timp de doi ani.