Principală  —  IMPORTANTE   —   În ziua alegerilor prezidențiale va…

În ziua alegerilor prezidențiale va fi realizat un exit-poll, prin telefon. CEC spune că nu a autorizat exercițiul

În ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, va fi organizat un exit-poll. Sondajul nu va fi organizat tradițional, prin chestionarea alegătorilor la ieșirea din secțiile de votare, ci prin telefon. Inițiativa aparține unui grup de experți din societatea civilă, pentru a „contramanda idea de a manipula rezultatele alegerilor de către Ambasada Rusiei. De partea cealaltă, Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul.

Cercetarea va fi efectuată de comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice pe tot parcursul zilei. Rezultatele urmează să fie prezentate, duminică, în jurul orei 22:00.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, spune că prin organizarea acestui exercițiu se urmărește contramandarea ideilor de a manipula rezultatele de către Ambasada Rusiei.

„De fapt, această campanie de manipulare a alegerilor a pornit deja. Ea este bine văzută la noi, nu este binevenită, dar nu avem ce-i face, asta este. Noi vom încerca să facem acest exercițiu democratic pentru a încerca să contramandăm rezultatele manipulării alegerilor”, a declarat Barbăroșie.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că în ziua alegerilor urmează a fi telefonați câteva mii de cetățeni, care vor fi întrebați despre comportamentul lor electoral deja realizat.

Cetățenilor apelați le vor fi adresate două întrebări de bază: „Dacă a fost deja la vot” și „Cu cine a votat”. De asemenea, le vor fi adresate câteva întrebări scurte de ordin demografic – gen, vârsta, studiile și regiunea.

Finanțatorul organizării exit-poll-ului este European Endowment for Democracy, care a venit cu o contribuție de circa 101 mii de euro, și Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, care oferă o co-finanțare, bugetul total ajungând la 106 mii de euro.

De partea cealaltă, Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul.



„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, se arată într-un comunicat remis de CEC.

Reprezentanții Comisiei mai spun că în cazul sondajului de opinie care intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic, nu există o certitudine dacă alegătorul a participat la alegeri. La fel, în înștiințarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări.