În Parlamentul European va fi dezbătut un raport critic la adresa R. Moldova. Ce prevede acesta

În contextul împlinirii a patru ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, în Parlamentul European urmează a fi dezbătut un raport care evaluează punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Potrivit raportului, țara noastră se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice, iar europarlamentarii ar urma să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.

Raportul a fost elaborat în urma întâlnirilor cu autoritățile de la Chișinău, cu liderii opoziției, membrii societății civile, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Potrivit Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, în R. Moldova au existat evoluții pozitive în mai multe domenii. Sunt subliniate, în special, acțiunile luate pentru îmbunătățirea sectorului financiar, astfel încât să fie micșorate riscurile unei repetări a fraudei bancare. Cu toate acestea, evoluțiile au fost umbrite de mai multe aspecte, printre care se numără anularea rezultatelor alegerilor pentru primăria Chișinău, schimbarea sistemului de vot, presiunea asupra opoziției, dar și monopolizarea instituțiilor mass-media.

În acest raport, Comisia pentru afaceri externe subliniază în special preocupările sale legate de:

1. Alegeri: reforma electorală care nu este în concordanță cu recomandările OCSE și ale Comisiei de la Veneția, anularea recentă a alegerilor locale pentru primarul orașului Chișinău pe motive dubioase, presiune asupra liderilor opoziției sau a autorităților locale, finanțarea partidelor excesive și netransparente,

2. Statul de drept: lipsa independenței puterii judecătorești, influența exercitată de interesele afacerilor și a unor lideri politici, progresul limitat în combaterea corupției – inclusiv prin reformele fiscale recente care pot crește riscul de spălare a banilor – și în urmărirea penală a tuturor cei responsabili pentru fraudarea băncii de 1 miliard de dolari sau cazurile de spălare a banilor pe scară largă, procedurile penale disproporționate împotriva oponenților politici, avocaților și/sau familiilor acestora, precum și apărătorilor drepturilor omului, judecătorilor independenți, jurnaliștilor și criticilor autorităților de la Chișinău;

3. Mass-media și societatea civilă: monopolizarea pieței mass-media și a publicității, slăbirea posturilor de știri independente, implementarea cu întârziere a noului cod audiovizual, încercările de a limita libertatea de acțiune și de a discredita reprezentanții societății civile.

În acest context, autoritățile din R. Moldova sunt îndemnate să abordeze urgent problemele enumerate în raport și să respecte prevederile Acordului de Asociere. Totodată, potrivit raportului, Parlamentul European precizează că orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate. Totodată, se precizează că fondurile ar trebui realocate pentru a sprijini societatea civilă și mass-media independente din Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale.

„Se reamintește clauzele de suspendare a acordurilor UE-Moldova, în special articolele 2 și 455 din AA, precum și referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor”, se mai spune în raport.

Raportul urmează a fi votat în Parlamentul European pe 14 noimebrie. 

În luna iulie curent, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Parlamentul European și-a reiterat prin intermediul Rezoluției îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    la ce putem astepta decit la refuz de a mai azhuta cu bani si critici cu privinta la lipsa democratie la noi. si asta numa din cauza la Dodon si Plaha, ardeiae iadu. Doar Romania sa mai azhute, daca nu se leapada si ea din cauza la cei doi nemernici.

  2. Reporter

    Ce rost are să mai umblăm cu fofârlica? Să spunem lucrurilor pe față. Acordul de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană pur și simplu nu se mai îndeplinește! Dracii PD-iști, coordonați de șeful lor, talpa iadului Plahotniuk au stopat Acordul de Asociere. Pentru ca să amăgească moldovenii umblă cu tot felul de drăcării, care practic nu dau absolut nimic pentru Acordul de Asociere.

    Parcă mai ieri dracii PD-iști la inițiativa bosului lor pitic răutăcios, talpa iadului Plahotniuc vroiau să întroducă în Constituție sintagma “Integrare Europeană”, apoi se luase în Parlament de capul Opoziției Antioligarhice. Mai nou, aceștea vreau ca cu încetul să micșoreze Parlamentul ca număr, diminuând importanța lui pentru ca talpa iadului Plahotniuc să poată coordona drăciile lui în voie.

    Și ce mai vor și europenii ăștea? Da ei, îndeobște au ideie de draci și de talpa iadului? Păi, spălatul banilor este îndeletnicirea dracilor de când este lumea. Și ei vor să-i lipsească pe draci și talpa iadului Plahotniuk de plăcerea de a spăla banii, propunându-le alți bani, cică curați? Iluzii deșarte. Și apoi, care stat de drept în iad? În iad, cine a uzurpat justiția, acela ia tot și acela este talpa iadului Plahotniuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *