Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a aprobat hotărârea prin…

Guvernul a aprobat hotărârea prin care se propune prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării cu încă 45 de zile. Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului spre aprobare

Imagine simbol. Foto: Presedintia R. Moldova

Cabinetul de miniștri va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență în R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Guvernul a aprobat miercuri, 22 iunie, hotărârea prin care se propune prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 45 de zile, începând cu data de 24 iunie.

Propunerea privind prelungirea stării de urgență pentru încă 45 de zile a fost aprobată urmare a examinării raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgență, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 21 iunie.

Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, CSE va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Starea de urgență va intra în vigoare la data adoptării de către Parlament a unei hotărâri în acest sens.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina. 

Pe 25 aprilie curent, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 60 de zile, a fost susținută de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din 21 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119.